Vágólapra másolva!
Hévízen, a Hotel Palace konferenciatermében zajló nagymesterverseny hetedik fordulójában az éllovas Almási Zoltán világossal váratlan vereséget szenvedett. A német Arkadij Naiditsch az érdekes végjátékban kezdeményezéshez jutott, nagymesterünk taktikai elnézéssel vesztett. Naiditsch átvette a vezetést. Balogh Csaba hetedik partija is remivel végződött. Az izraeli Viktor Mihalevszkij és a spanyol Francisco Vallejo Pons 141 lépés után osztozott meg a ponton.

A viadal 7. fordulójának rangadóját Almási Zoltán és Arkadij Naiditsch vívta. A szicíliai védelem Najdorf-változatában a sorozatos cserék után különböző színű futókkal jött létre a végjáték, és joggal gondolhattunk arra, hogy a fél pont megszerzése nem lesz gond nagymesterünk számára. A német ellenfél azonban kezdeményezéshez jutott, királyszárnyi gyalogtöbbletét mozgósította. Egy könnyelmű királylépés után szabadgyalogot képzett a vezérszárnyon. Nagymesterünk minőségáldozattal megsemmisíthette volna a második sorra előretört gyalogot, ehelyett taktikai elnézéssel azonnal vesztőt húzott. Naiditsch győzelmével ismét élre került.

Érdekesen kezdődött Balogh Csaba és Liviu-Dieter Nisipeanu Caro-Kann védelmű játszmája, de a gyors cserék után egyszerűsödött az állás. Csaba hárította a román Európa-bajnok minden kísérletét, és hetedik döntetlenét érte el. A spanyol Francisco Vallejo Pons nincs jó formában, ennek ellenére sokat kockáztat. Az izraeli Viktor Mihalevszkij nehezen nyugodott bele, hogy gyalogelőnyét nem tudja érvényesíteni, 141 lépésig tartott a csata.

A 7. forduló eredményei:
Almási Zoltán (magyar, 2667) - Arkadij Naiditsch (német, 2638) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 49)
Balogh Csaba (magyar, 2575) - Liviu-Dieter Nisipeanu (román, 2684) döntetlen (Caro-Kann védelem, 44)
Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2675) - Viktor Mihalevszkij (izraeli, 2632) döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 141)

A verseny állása:
1.Arkadij Naiditsch 4,5
2-3. Liviu-Dieter Nisipeanu és Almási Zoltán 4
4. Balogh Csaba 3,5
5-6. Fracisco Vallejo Pons és Viktor Mihalevszkij 2,5

A 8. forduló párosítása:
Naiditsch - Vallejo Pons
Nisipeanu - Almási
Mihalevszkij - Balogh