Vágólapra másolva!
A kiemelt Nemcsik Zsolt mellé világbajnok kardcsapatunk további három tagja, azaz Szilágyi Áron, Decsi Tamás és Lontay Balázs is felverekedte magát a Gerevich-Kovács-Kárpáti Grand Prix főtáblájára, s a 64 között ott van Lengyel Balázs, Nagy Pál, Kósa Miklós és Gáll Csaba is.

A Syma Sport- és Rendezvényközpontban pénteken reggel 9 órakor a selejtezővel megkezdődött a Gerevich-Kovács-Kárpáti kardvívó Grand Prix-viadal, amelyre tizenkét hazai vívó nevezett. A világranglista hetedik helyén álló Nemcsik Zsolt kiemeltként mentesült a selejtező alól, így tizenegy versenyzőnk lépett pástra. A tavalyi szentpétervári világbajnokságon aranyérmes csapatunkból Szilágyi Áron és Decsi Tamás, valamint a vb-ről betegsége miatt lemaradt Lengyel Balázs a csoportjában egyaránt öt győzelmet és egy vereséget jegyzett, s automatikusan felkerült a főtáblára. A selejtezőben azonban meglepetésre Nagy Pál volt a legjobb magyar, ő valamennyi asszóját megnyerte, amit rajta kívül csak négyen mondhattak el a mezőnyből.

Negyedik világbajnokunk, Lontay Balázs a csoportjában három győzelmet és három vereséget mutatott fel, így neki az előzetes 64-es táblán kellett vívnia a főtáblára kerülésért, mint ahogy Pézsa Gábornak, Gémesi Bencének, Kósa Miklósnak, Gáll Csabának és Nagy Zsoltnak is. Gémesi Csanád már a csoportküzdelmek során elvérzett. S végül Nemcsik, Szilágyi. Decsi, Lengyel és Nagy P. mellé Lontay, Kósa és Gáll került fel a főtáblára.

Itt a 32 közé jutásért Lengyel és Kósa egymással vív, Nemcsik a kínai Zsong Man, Szilágyi a francia Gazin, Lontay a 2000-es egyéni olimpiai bajnok román Covaliu, Decsi az orosz Mokrecov, Gáll az éppen tíz évvel ezelőtti egyéni világbajnok olasz Tarantino, Nagy Pál a német Klebes ellen lép pástra.

- Hogyan értékeli a pénteki produkcióját? - kérdeztük a 18 éves Szilágyi Áront, aki tavaly Szentpéterváron a magyar vívósport történetének legfiatalabb világbajnoka lett.
- Közepes csoportban kerültem, egy koreai fiú volt az első kiemelt, akit sikerült legyőznöm. Úgy látszik, kezd megszűnni a koreaiak elleni fóbiámban, de azért továbbra sem szeretek vívni velük, az ő stílusuk nem igazán fekszik nekem. Ez a srác egyébként a vb-n is ott volt, ellenünk becserélték, azonban akkor nem találkoztunk. Ma egy angol sráctól kaptam ki, még ő is junior korú, így gyakran összekerülünk. Általában én nyerek, ám ő is eléggé kellemetlen stílusban vív, féltem is tőle. Nem alaptalanul, de ez az egy verség belefért az öt győzelmem mellett. A lényeg, hogy nem kellett többet vívnom, fent vagyok a 64-es főtáblán.

Forrás: [origo]
Szilágyi Áron az 1988-as szöuli olimpián győztes kardcsapatunk egyik tagjával, Bujdosó Imrével, aki a német válogatott egyik edzőjeként látogatott haza

- Szombatra mi a célkitűzése?
- Januárban, Isztambulban sikerült megszereznem az első felnőtt Világkupa-érmemet, és úgy lettem harmadik, hogy korábban még az első nyolcban sem voltam sehol. Budapesten jó lenne legalább eddig eljutni, mármint a legjobb nyolcig, de ezen a hét végén az olimpiai kvalifikáció miatt a vasárnapi csapatverseny sokkal fontosabb. Egyébként, ha mondjuk egyéniben az orosz Pozdnyakovtól, az olasz Montanótól vagy Nemcsik Zsolttól kapok ki a verseny bármely szakaszában, akkor nem leszek szomorú. Ám ha olyasvalaki győz le, akit meg kellett volna verni, akkor biztos verem a fejemet a falba...

- Abban az esetben is nagy erőket mozgósítana, ha messzire jutva, de reménytelen helyzetben, tíz tus hátrányban lenne? Vagy akkor inkább már a fontosabb, másnapi csapatverseny járna a fejében, és arra tartalékolna?
- A nagy öregeknek, akik már harminc fölött járnak, bizonyára megfordulna ilyen a fejükben, de nekem még bőven van energiám, nem kell takarékoskodnom vele. Különben eddig még nem sokszor esett még velem, hogy egyéniben messzire jutottam, és rögtön másnap csapatban is kellett vívnom. A múlt hét végén Athénban egyéniben a harminckettő között búcsúztam, ott nem volt kérdés, hogy mennyi marad bennem a csapatra... Remélem, most kérdés lesz.

- Mit szól az új versenyszínhelyhez?
- A Héraklész junior Világkupán már vívtam a Syma csarnokban, de nem ebben a teremben. Az biztos, hogy itt jobbak a körülmények, mint a Nemzeti Sportcsarnokban, afelett már eljárt az idő. Remélem, hogy sokan jönnek ki szurkolni nekünk szombaton és vasárnap is.

A Gerevich-Kovács-Kárpáti Grand Prix főtábláján szombaton 9 órakor kezdődnek a küzdelmek.