Vágólapra másolva!
Wijk aan Zee-ben, a Corus 2008 szuperverseny ötödik fordulójában a 35. lépésben döntetlennel végződött Polgár Judit és Lékó Péter játszmája. Nagymestereink a spanyol megnyitás Marshall-támadásában vívtak elméleti értékű csatát. A két éllovas, a norvég Magnus Carlsen és az örmény Levon Aronjan remikkel megőrizték vezető pozíciójukat, de felzárkózott hozzájuk az azeri Tejmur Radzsabov. A szervezők nagy bánatára Loek van Wely elvesztette veretlenségét. Megszerezte első győzelmét a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov. A hatodik játéknapon Polgár Judit sötéttel Magnus Carlsennel mérkőzik meg, Lékó Péter világos lesz Veszelin Topalovval szemben.

A holland tengerparti városkában a szabadnap után folytatódott a pontvadászat. A viadal ötödik fordulójában pontosztozkodással zárult a magyar szuperrangadó, Polgár Judit és Lékó Péter összecsapása.

A spanyol megnyitás Marshall-támadásában csaptak össze, és a félpontos előnnyel asztalhoz ülő Judit óvatos játékkal gyorsan egyszerűsített. Folytatására nem láthattuk, hogy Péter milyen javítást talált a Világkupán látott, a spanyol Alekszej Shirov által kétszer is sikerrel megjátszott változatára.

A sorozatos cserék után sötét futópárja tartotta az egyensúlyt, nagymesternőnk az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik társaságában holtversenyben a negyedik, míg Lékó az ötven százalékosok népes csapatában foglal helyet.

A két éllovas, a norvég Magnus Carlsen és az örmény Levon Aronjan remikkel megőrizte pozícióját, de "társbérlőként" az azeri Tejmur Radzsabov csatlakozott hozzájuk. A 17 éves Magnus gond nélkül remizett sötéttel az ukrán Vaszilij Ivancsukkal a spanyol megnyitás cserevarijában. Aronjan az indiai világbajnok Viswanathan Ananddal osztozott meg a ponton.

A torna nagy meglepetése, hogy a világelső még mindig nyeretlen! Nem túl nagy ambícióval ült sakkasztalhoz az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik, az orosz huszárjátékban remizett az angol Michael Adamsszel. Az azeri Tejmur Radzsabov kezében a királyindiai védelem sikeres fegyver.

A bonyodalmakban nagyot hibázott az ukrán Pavel Eljanov. Megszerezte első győzelmét a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov. Nehéz ráismerni a mexikói vb-n holtversenyes második izraeli Borisz Gelfandra. Ismét durva elnézést követett el, harmadszor kapitulált. Sikeres rajt után botlott a holland Loek van Wely, az azeri Sahriyar Mamedgyarov küzdelmes partiban nyert.

Forrás: [origo]

Aronjan és Anand párharca döntetlennel ért véget

Az 5. forduló eredményei:
Mamedgyarov (azeri, 2760) - Van Wely (holland, 2681) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 41)
Eljanov (ukrán, 2692) - Radzsabov (azeri, 2735) 0 - 1 (Királyindiai védelem, 33)
Adams (angol, 2726) - Kramnyik (orosz, 2799) döntetlen (Orosz huszárjáték, 25)
Aronjan (örmény, 2739) - Anand (indiai, 2799) döntetlen (Félszláv védelem, 20)
Ivancsuk (ukrán, 2751) - Carlsen (norvég, 2733) döntetlen (Spanyol megnyitás, 20)
Polgár Judit (magyar, 2707) - Lékó Péter (magyar, 2753) döntetlen (Spanyol megnyitás, 35)
Topalov (bolgár, 2780) - Gelfand (izraeli, 2737) 1 - 0 (Orosz huszárjáték, 28)

A verseny állása:
1-3. Magnus Carlsen, Levon Aronjan és Tejmur Radzsabov 3,5 pont
4 -5. Vlagyimir Kramnyik és Polgár Judit 3
6-10. Sahriyar Mamedgyarov, Loek van Wely, Lékó Péter, Michael Adams és Vaszilij Ivancsuk 2,5
11-12. Viswanathan Anand és Veszelin Topalov 2
13-14. Borisz Gelfand és Pavel Eljanov 1

A 6. forduló párosítása:
Wely - Gelfand
Lékó - Topalov
Carlsen - Polgár
Anand - Ivancsuk
Kramnyik - Aronjan
Radzsabov - Adams
Mamedgyarov - Eljanov