Vágólapra másolva!
Péntektől vasárnapig a Syma Sport- és Rendezvényközpontban minden eddigi rekordot megdöntő létszámmal, 39 nemzet 987 vívójának részvételével rendezik meg a hat fegyvernemes Héraklész junior Világkupát. A kardozók mezőnyében ott lesz a tavalyi szentpétervári felnőtt vb-n aranyérmes csapatunkból a 18 éves Szilágyi Áron is.

A Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) csütörtöki évnyitó sajtótájékoztatóján Füleky András technikai igazgató bevezetőjében kiemelte, rengeteget jelent a sportágnak, hogy a tavalyi év végén az újságírók szavazatai alapján Magyarországon a világbajnok kardcsapat (Nemcsik Zsolt, Lontay Balázs, Szilágyi Áron, Decsi Tamás) lett az év csapata

"Nagy öröm számunkra ez az elismerés, de nincs megállás, már az újév első hónapjaiban is komoly kihívások várnak versenyzőinkre. A hét végi Héraklész Világkupa a világ talán legnagyobb utánpótlás versenye, ezt követően pedig négy felnőtt Vk-t rendezünk, amelyek döntő fontosságúak az olimpiai kvalifikáció szempontjából" - közölte Füleky András.

Ezek a versenyek a Westend női párbajtőr Grand Prix (január 18-20.), a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard Grand Prix (február 8-10.), a női kard Világkupa (február 23-24.) és az Eximbank női tőr Világkupa (március 15-16.).

A GP-versenyeken egyúttal csapatban is rendeznek Vk-viadalt. Érdekesség, hogy a Magyar Vívó Szövetség szakít a hagyományokkal, és a nemzetközi versenyeit Budapesten idén már nem a Nemzeti Sportcsarnokban rendezi meg.

Már a hét végi Héraklész junior Világkupára is a Syma Sport- és Rendezvényközpontban kerül sor, ahol a férfi kard GP is lesz, a párbajtőrözőnők a kőérbereki Sportmax Sport- és Szabadidőközpontban, a női kardozók és tőrözők pedig a Láng Sporcsarnokban lépnek pástra.

A váltást az indokolta, hogy a junior Világkupát az idén rekord létszámú, 987 fős mezőnnyel a Nemzeti Sportcsarnokban már nem lehetett volna lebonyolítani, s az új helyszíneken magasabb színvonalon lehet versenyeket rendezni.

A Héraklész junior Világkupa kapcsán Jánosi Zsuzsanna sportágfejlesztési igazgató elmondta, hogy a Syma Sport- és Rendezvényközpontban péntektől vasárnapig két teremben, harmincöt páston rendezik meg a versenyeket. A program minden nap 9 órakor kezdődik, a döntőkre várhatóan 18 órától kerül sor. Pénteken a női (9 ó) és férfi tőrözők (12 ó), szombaton a női párbajtőrözők (9 ó) és kardozók (12 ó), vasárnap pedig a férfi párbajtőrözők (9 ó) és kardozók (12 ó) szerepelnek.

A Világkupán szakáganként húsz magyar indulhat, s pástra lép a tavalyi szentpétervári felnőtt vb hőse, Szilágyi Áron is, aki az oroszok elleni negyeddöntőben az olimpiai és világbajnok Sztanyiszlav Pozdnyakov legyőzésével elévülhetetlen érdemeket szerzett. A fiatal Szilágyi január 14-én még csak a 18. születésnapját ünnepli.

A hét végén induló versenyzőink közül az ugyancsak felnőtt válogatott kardozó Pető Réka, valamint a tőröző Bíró Péter és Széki Bence, továbbá a kiemelkedő junior eredményekkel rendelkező párbajtőröző Antal Edina, illetve Budai Dániel és Peterdi András pályázhat még jó eséllyel éremre.