Vágólapra másolva!
Sebestyén Júlia a szombati rövid program után pályafutása legmagasabb pontszámával vezet a műkorcsolyázók országos bajnokságán, jócskán megelőzve Pavuk Viktóriát és Katherina Hadfordot. Több mint három évtized után idén párosban is akad induló az ob-n.

A fővárosi Gyakorló Jégcsarnokban zajló ob-n három versenyszámban nem volt jelentősége a sorsolásnak, hogy ki hányadikként lép jégre, hiszen párosban és jégtáncban csak egy-egy egység nevezett, és a férfiaknál is csupán két induló van.

Ám az már önmagban is nagy szó, hogy egyáltalán páros korcsolyázást is láthatunk, mert erre legutóbb több mint három évtizede volt példa Magyarországon!

A San Franciscóban élő, ott első éves egyetemista, 19 éves Trefil Kristóf egy nála két évvel fiatalabb amerikai lánnyal, Natalie Ganemmel állt össze, és nyolc hónap közös munka után biztatóan mutatkoztak be.

"Nagyon jól kijövünk egymással, s mindent megteszünk azért, hogy egyszer téli olimpián is indulhassunk, természetesen magyar színekben. Akár már 2010-ben is" - szögezte le határozottan Trefil Kristóf, aki legutóbb egy éve járt Magyarországon.

Párja most először, de a gulyáslevest máris ismeri, s mint mosolyogva elmondta, a havas Budapest is nagyon tetszik neki. Az év közben természetesen Amerikában készülő Ganem, Trefil duó a hó végi felnőtt Eb-n még nem indul, de az idei junior vb-n már a nemzetközi mezőnyben is megméreti magát.

Jégtáncban a torinói téli olimpiát is megjárt Hoffmann Nóra, Elek Attila, valamint a Nagy Zsuzsanna, Elek György kettősök felbomlása után az ob-n csupán a tavalyi junior bajnok Barta Krisztina, Tóth Ádám duó indult el, amely a zágrábi Eb-n is jégre lép. "A felnőttek között ez lesz az első világversenyünk, s az a célunk, hogy jussunk be a legjobb huszonnégy közé" - árulta el a még csak 17 éves Barta Krisztina.

A férfiaknál a rövid program után az ugyancsak Eb-résztvevő Tigran Vardanjan vezet Magyar Márk előtt, de az első napi produkciójával nem lehet elégedett.

Az ob-n a nőknél hat versenyző nevezett, s ahogy arra számítani lehetett, Sebestyén Júlia áll az első helyen. A tiszaújvárosiak Európa-bajnoka halványzöld dresszében talán élete legjobb rövid programjával rukkolt ki, s a pontszáma is ezt mutatja: a bírók 67,65-re értékelték. A 2005-ös Eb-n 61,28-at kapott, de ez az összehasonlítás inkább csak játék a számokkal. Az viszont tény, hogy Sebestyén programjában nehéz volt hibát találni.

Forrás: [origo]

Trefil Kristóf és Natalie Ganem nyilatkozik

"Ezt a rövid programot az Eb-n is elfogadnám, mert ebben a szezonban ennél jobban még nem korcsolyáztam! Tulajdonképpen a Kína-kupán is hibátlanul futottam, de ott a bírók a tripla Lutzba belekötöttek... Ma szépen sikerült a tripla flip, utána a tripla Lutz, dupla toe-loop kombináció, a dupla Axel is, és a forgásaimat is magas szintűeknek fogadták el. Menet közben számoltam is, hogy minden esetben meglegyen az előírt forgásszám. Azért is örülök, hogy ilyen jók sikerült a rövid programom, mert újra bizonyítottam, hogy még nem szabad leírni engem, ezt talán most már a kétkedők is belátják." - nyilatkozta Sebestyén Júlia, miközben az egyik rajongója a lelátóról egy kis plüssmackót dobott neki

Sebestyén mögött a második helyen a kombinációját elrontó Pavuk Viktória áll, a harmadik az amerikai születésű, de már több mint egy éve Magyarországon élő és magyar színekben induló Katherina Hadford, s a kűr előtt a két lány között minimális a különbség.

Az országos bajnokság állása, nők: 1. Sebestyén Júlia (Tiszaújvárosi SE) 67,65; 2. Pavuk Viktória (MTK) 44,46; 3. Katherina Hadford (Jégcsillag SE) 43,11; 4. Pádár Bianka (Bp. Spartacus) 36,04; 5. Chelsea Rose Chiappa (Miskolci Jégvirág) 35,33; 6. Szolga Annamária (Jégcsillag SE) 20,19

Férfiak: 1. Tigran Vardanjan (AST) 35,95; 2. Magyar Márk (Bp. Spartacus) 33,59

Páros: 1. Natalie Ganem, Trefil Kristóf (Miskolci Jégvirág) 34,86

Jégtánc: 1. Barta Krisztina, Tóth Ádám (Tangó Korcsolyázó Egylet) 119,44

Az országos bajnokság vasárnap 11 órakor folytatódik a Gyakorló Jégcsarnokban.