Vágólapra másolva!
Sebestyén Júlia remek kűrt futott a zágrábi műkorcsolya Európa-bajnokságon, s az, hogy a rövid program után elfoglalt ötödik helyéről csak egyet lépett előre, és így éppen lemaradt a dobogóról, jelentős pontozói "ármánykodás" következménye.

Az Eb-n szombatra már csak a női verseny kűrje maradt, a rövid program után továbbjutott huszonnégy versenyzővel, köztük két magyar indulóval. Sebestyén Júlia a rövid programban az ötödik helyen végzett, így a szabadkorcsolyázásban az utolsó hatos csoportba került, s a sorsolás úgy hozta, hogy ő lett az Európa-bajnokság legutolsóként jégre lépő versenyzője.

Katherine Hadford élete első felnőtt világversenyén a rövid programban a 22. helyen zárt, így őt az első csoportban szólították, miközben a lelátóról több torokból is felhangzott a "Hajrá Kati!" biztatás. Nos, "Kati" egy tripla toe-loop, dupla toe-loop kombinációval nyitva ezúttal is szépen, hibátlanul, korcsolyázott, amit mutat, hogy nemzetközi versenyen eddig a kűrben 63,20 pont volt a legtöbb, amit kapott, most viszont 76,53-ra értékelték. Az eddigi legjobb, 98,64-es összpontszámát pedig 115,99-re javította.

"Az eltervezett képest menet közben kicsit megváltoztattam a programomat, mert az volt a cél, hogy ne hibázzak, s így végül négy triplát és két dupla Axelt ugrottam. Amikor kimentem a jégre, hallottam, hogy sokan szurkolnak nekem, egy kicsit izgultam is, de hamar megnyugodtam. Nagyon boldog vagyok, hogy hibátlan programot tudtam futni, és ilyen jól sikerült a bemutatkozásom az első felnőtt Európa-bajnokságomon" - mondta el Katherine Hadford. S miközben egymás után jöttek a rövid program után előtte álló versenyzők, elkönyvelhettük, hogy az észt riválisát sikerült megelőzni, így vélhetőleg a 21. helyen zár.

A rövid program után az élen a következő volt a sorrend: vezetett a címvédő olasz CarolinaKostner (59,31), mögötte két finn, Kiira Korpi (58,60) és Laura Lepisto (56,96), valamint a svájci Sarah Meier (56,41) következett, az ötödik helyen pedig Sebestyén Júlia (55,54) állt, a hatodikon az olasz Valentina Marchei (53,69). De a harmadik csoportból még a brit Jenna McCorkell (53,68) és a grúz Elene Gedevanishvili (53,43) is reménykedhetett, hogy odaérhet a legjobbak közé.

Kettőjük közül Gedevanishvili volt a jobb, így az utolsó hat versenyző szólítása előtt a grúz lány állt az élen 147,09 ponttal. A záró hatosból a legnagyobb esélyes Kostner kezdett, aki két helyen leépítette a betervezett, nagyon erős programját, de kivitelre - ahogy ezt már megszokhattuk - most is indokolatlanul felpontozták; a kűrre 111,97-et kapott, és 171,28-cel természetesen toronymagasan az első helyre került. Így a folytatásban valójában már csak az ezüst- és a bronzérmét folyt a harc. Marchei erőn felül teljesített (153,34), a bizonytalan Korpit (162,22) viszont csupán a pontozók kegye tartotta versenyben. Lepisto egyszer elesett, de teljesen váratlanul így is a második helyre került (165,65). Egészen addig, amíg Meier (169,44) pontszámai fel nem villantak.

A magyar tábor biztatásától kísérve Sebestyén Júlia utolsóként szenzációsan kezdett: a tripla Lutz, dupla toe-loop, dupla Rittberger, majd a tripla flip, dupla toe-loop kombinációja is tökéletes volt, ahogyan a tripla Lutza is, s tulajdonképpen a folytatásban is csak akkor hibázott, amikor a dupla Axelből letette a kezét a jégre. A pontozók 162,89-re értékelték, s ezzel éppen csak lecsúszott a dobogóról.

"Hajszálon múlt a dobogó... Szokták mondani, hogy a negyediknek lenni a legrosszabb, ez így is van, de azt hiszem, erre a negyedik helyre is büszke lehetek. A verseny előtt is azt mondtam, az a legfontosabb, hogy jól fussak, és annak mindenképpen nagyon örülök, hogy így történt. A közönség fantasztikus volt, úgy éreztem magam, mintha otthon versenyeztem volna" - mondta el Sebestyén Júlia.

A magyar táborban általános volt a vélemény, hogy Sebestyénnek a dobogón lett volna a helye, s abban, hogy lemaradt az éremről, a sportdiplomácia is közrejátszott. "Igazságtalanság, ami történt. Ha reális a pontozás, akkor Juli most a második vagy a harmadik az Eb-n. S ez nem csak az én véleményem, már többektől visszahallottam ugyanezt" - jegyezte meg Juli edzője, Gurgen Vardanjan.

Nők, végeredmény:
1. Kostner (olasz) 171,28
2. Meier (svájci) 169,44
3. Lepisto (finn) 165,65
4. Sebestyén Júlia 162,89
5. Korpi (finn) 162,22
6. Marchei (olasz) 153,34
...21. Katherine Hadford 115,99.