Vágólapra másolva!
Az élete első felnőtt világversenyén szereplő Barta Krisztina, Tóth Ádám jégtánckettősünk a kűr előtt a 21. helyen áll a zágrábi műkorcsolya Európa-bajnokságon, ahova csak azzal a céllal érkezett, hogy jusson be a legjobb huszonnégy közé. Most viszont már az első húszba való bekerülés a cél.

A tavalyi junior világbajnokságon 15. helyezett Barta Krisztina, Tóth Ádám kettős a kötelező program után a 22. helyet foglalta el, s csütörtökön az már biztos volt, hogy egy helyet előrébb lép. Az örmény Grebenkina, Azorjan duó ugyanis a 17. helyről kiszállt, miután a páros amúgy is influenzával és magas lázzal bajlódó hölgytagja a kötelező programban csúnyán elesett, beverte a hátát, és nem épült fel az originalra.

Bartáék egy inka népzenére korcsolyázva szép programot adtak el, összesítésben a huszadik legmagasabb pontszámot kapták, de a kűr előtt a 21. helyen állnak, mindössze öt századdal a svájci Krail, Peter duó mögött.

"Jól sikerült az original programunk, sokkal jobban, mint az első nap a kötelező, ott nem voltunk igazán összhangban a jégén Krisztivel. Az Eb-re úgy jöttünk ki, hogy szeretnénk bekerülni az első huszonnégybe, a kötelező után a huszonkettedik helyen álltunk, s most már magasabbra tettük a mércét, az a célunk, hogy az első húszban végezzünk" - árulta el Tóth Ádám, a mindössze 17 éves Barta Krisztina pedig a következőket nyilatkozta a "vegyes zónában" magyar újságírónak:

"Amikor felmentünk a jégre, láttuk magyar zászlókat, és olyan érzésem volt, mintha a nézők háromnegyede magyar lenne. Ma már nem stresszeltük magunkat, felszabadultan korcsolyáztunk, ennek lett az eredménye, hogy tényleg szépen sikerült az original programunk. A forgásokra és az utolsó emelésre kaphattunk volna magasabb pontszámot, de így is elégedettek lehetünk. Az inka népzenét azért választottuk, mert általában mindenki a saját nemzetéhez köthető zenére korcsolyázik, s mi ebben is próbáltunk újítani."

Forrás: [origo]

Barta Krisztina és Tóth Ádám a "vegyes zónában"

Zágrábban eddig meglehetősen gyér az érdeklődés az Eb iránt, de a Dom Sportovában legalább százan biztatják versenyzőinket - amikor Bartáék léptek jégre, kilenc zászlót számolhattunk össze a tribünökön -, s a jégtánc alatt az orosz és a francia szurkolók mellett a magyar tábor a leghangosabb.

A kűr előtt változatlanul a francia Delobel, Schoenfelder duó vezet (103,97), két orosz páros, a Domnyina, Sabalin (102,15), és a Hohlova, Novickij (97,40) egységek előtt.