Vágólapra másolva!
Egyes után párosban is elbúcsúzott az ausztrál nyílt teniszbajnokságtól Szávay Ágnes, aki az orosz Marija Kirilenko oldalán 11. kiemeltként az első körben kikapott a Lindsay Davenport, Daniela Hantuchova amerikai, szlovák kettőstől. Szávay a mérkőzés során mindössze egyszer tudta hozni adogatójátékát. A magyar éljátékosnak már csak vegyes párosban lesz jelenése, ahol az indiai Leander Paes oldalán a cseh Reante Voracova, David Skoch kettős ellen lép pályára.

Az egyesben fájdalmasan korán, már az első fordulóban búcsúzó Szávay Ágnes csütörtökön párosban is megkezdte szereplését. Új év, új partner, mondhatnánk, hiszen Ági az orosz Dinara Szafina oldalán lépett pályára januárban, Gold Coaston, s a páros úgy nyerte meg a tornát, hogy az első és második helyen kiemelt duót is legyőzte.

Szávay ezzel ötödször nyert páros viadalt, érdekesség, hogy minden alkalommal más oldalán: 2005-ben Krajicekkel (Dinan), 2006-ban Bejgelzimerrel (Vittel), 2007-ben Leine-nel (Zagreb) ITF-viadalon győzött, majd WTA-tornán Budapesten (Uhlirovával), illetve idén Szafinával diadalmaskodott.

Ezek után meglepetésre nem Szafina, hanem honfitársnője, Marija Kirilenko lett a kiválasztott Melbourne-re - ha másért nem, kabalaként jó előjel, hogy olyan társat választott, akivel még sohasem nyert...

Az első szettben Davenport és Kirilenko könnyedén hozta az adogatását, Hantuchova azonban alaposan megszenvedve, de 0-40-ről visszahozva tartotta a vezetést. Sajnos ez a bravúr Szávaynak nem sikerült, semmire elvesztve szervajátékát 3:1-es vezetéssel "ajándékozta" meg az ellenfelet, a különbség Davenport révén még tovább nőtt (1:4).

2:5-nél Szávay ismét botlott, az első szett elúszott.

Úgy tűnt, Hantuchova bírja jobban a megterhelést, a szlovák lány Kirilenkóval együtt ugyanis már túl volt egy szingli csatán - mindketten nyertek is.

Forrás: EPA

Davenportéknak jobban ment a játék

A második szettet egy gyors brék vezette be - Davenport bukta el szervagémjét -, s miután Kirilenko nem hibázott, 2:0-s előnyt állt Szávayék neve mellett. Szerencsére Ági is összekapta magát, végre hozott egy adogatást (3:1), s úgy tűnt, kitart az előny.

Szávay adogatójátékába azonban ismét hiba csúszott, 4:4-nél újra egyenlő lett az állás. Davenport nem hibázott, így Kirilenkónak a meccsben maradásért kellett szerválnia. Szerencsére nem remegett meg a páros keze, könnyedén sikerült egyenlíteni (5:5), ám 5:6-nál ismét a lét volt a tét.

Szávay következett, ám ezúttal sem tudta hozni adogatását. A meccset így a Davenport, Hantuchova kettős 6:2, 7:5-re nyerte, Áginak már csak vegyes párosban lesz jelenése, ahol az indiai Leander Paes oldalán a cseh Reante Voracova, David Skoch kettős ellen lép pályára.

"A papírforma érvényesült, nagyon jól játszott az ellenfél, amely csak azért nem volt kiemelt, mert Davenport nemrég tért vissza. Ezzel együtt nem vagyok elégedett Ági játékával, mert nem hozta ki magából a maximumot. A meccs óta még nem találkoztam vele, mert doppingvizsgálatra ment, de biztosan nincs jó kedve" - mondta Kuhárszky Zoltán, Szávay edzője az MTI-nek.

Női páros, 1. forduló:
Lindsay Davenport, Daniela Hantuchova (amerikai, szlovák) - Szávay Ágnes, Maria Kirilenko (magyar, orosz, 11.) 6:2, 7:5