Vágólapra másolva!
Tíz év után ismét Thaiföld ad otthont a súlyemelők világbajnokságának, a koedukált vb-n Magyarországot 11 fős csapat képviseli.

Nemcsak a vendéglátó ország azonos az évtizeddel ezelőttivel, hanem a rendező város, Csiangmaj is, ahol hétfőtől 26-ig zajlanak a pekingi olimpiára kvalifikáló világverseny küzdelmei nyolc férfi- és hét női kategóriában. Javarészt az itt gyűjtött pontok alapján dől el, hogy mely nemzetek hány emelőjüket küldhetik majd a kínai fővárosba jövő augusztusban, bár egy-két versenyző például a 2008-as Európa-bajnokságon is kiharcolhatja még az olimpiai részvételt.

Ez utóbbi lehetőség maradt a magyar nők számára is, miután a válogatott a tavalyi, dominikai, szintén olimpiai kvalifikációs világbajnokságon annyira kevés pontot gyűjtött, hogy a szakvezetés úgy döntött: nem indít teljes csapatot a thai vb-n. Csupán három hölgy rajtját támogatta, őket is inkább a tapasztalatszerzés céljával delegálta, mert kiugró eredmények valósan nem várhatók a női részlegtől.

Ahogyan éppenséggel a nyolctagú férfiválogatottnak sem lehetnek vérmes reményei, de - ahogy a Magyar Súlyemelő Szövetség (MSSZ) elvárásait Halász István főtitkár megfogalmazta: - kellő küzdőképesség mellett, lehetőleg hat jó gyakorlat bemutatásával, az egyéni csúcsokat megjavítva és némi szerencsével a csapat beférkőzhet a nemzetek pontversenyében a legjobb 27 közé, s akkor három magyar férfi emelő ott lehet Pekingben. A pontszerzéshez kategóriánként az első 25-ben kell(ene) végeznie a gárda tagjainak, összesítésben akkor jöhet össze az "üdvösséghez" szükséges pontmennyiség.

Hogy mennyire nehéz a megfelelés feladatát teljesítenie az athéni doppingbotrány után a voksát az egyedüli járható út, a tiszta felkészülés mellett letevő magyar súlyemelés számára, eleve jól jelzi a csiangmaji vb várhatóan óriási mezőnye, de - éppen a pekingi "vonzerő" miatt is - nem lesz gond majd a minőséggel sem.

"Érződik, hogy olimpiai kvalifikációs vb-ről van szó, hiszen az előnevezés alapján 95 ország képviseletében 700-800 közötti a bejelentkezettek száma, és ha lesz is lemorzsolódás, nagy világbajnokságot várok úgy 650 résztvevővel" - mondta Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) magyar elnöke.

"A thai házigazdák szeretett királyuk, a legrégebben trónon levő uralkodójuk tiszteletére rendezik a vb-t, s mivel már voltak vendéglátók, azt várjuk, hogy ezúttal is remekül megy majd minden. A súlycsoportos küzdelmek mellett csúcseseményünk egy további izgalmas momentumának ígérkezik a 2011-es vb színhelyének kiválasztása.

A rendezési jogért fantasztikus a versenyfutás, a rivalizálás Los Angeles és Párizs között, és nem lehet tudni, ki lesz a befutó. Ami a doppingellenőrzést illeti, a vb-t megelőző folyamatos szűrések után Csiangmajban kategóriánként 10-12 versenyzőtől vesz majd mintát egy nemzetközi stáb, összesen 150-180 vizsgálatra van mód, vagyis bő 30 százalékát megnézzük az indulóknak."

A vb programja:
szeptember 17.: női 48 kg
szeptember 18.: férfi 56 kg
szeptember 19.: férfi 62 kg, férfi 69 kg
szeptember 20.: női 53 kg
szeptember 21.: férfi 77 kg
szeptember 22.: férfi 85 kg, női 58 kg
szeptember 23.: női 63 kg, férfi 94 kg
szeptember 24.: női 69 kg
szeptember 25.: női 75 kg, férfi 105 kg
szeptember 26.: női plusz 75 kg, férfi plusz 105 kg

A magyar csapat tagjai:
nők:
Nagy Szilvia (58 kg, Tatabányai SC), Nagy Nikolett (63, Ózdi SFC), Szepesi Martina (75, BKV Előre)

férfiak:
Ádám Róbert (56, Nyíregyházi VSC), Csánk Gergely (69, Haladás VSE), Baranyai János (77, Nyíregyházi VSC), Cser Norbert (85, BKV Előre), Gráner Zoltán (85, Testvériség SE), Kiss Attila (94, Soroksári SSZE), Vaspöri Gábor (105, Haladás VSE), Nagy Péter (plusz 105, Szegedi LSK)