Vágólapra másolva!
Tizenegy magyar atléta indul a szombaton kezdődő 11. szabadtéri atlétikai világbajnokságon Oszakában. Mérei László szakmai igazgató szerint az elvárás a csapattal szemben 3-4 döntős helyezés, optimális esetben egy érem megszerzése.

Utóbbira leginkább az idei világranglistán negyedik kalapácsvető Pars Krisztiánnak van esélye, rajta kívül az olimpiai második Kővágó Zoltán és a szintén diszkoszvető Máté Gábor reménykedhet dobogós eredményben. A világbajnoki bronzérmes Zsivoczky Attila sérülése miatt idén sokat kihagyott, így ezúttal számára nem az éremszerzés, hanem az olimpiai részvételi szint elérése a cél.

Pars Krisztián érmet szeretne nyerni a szombaton kezdődő atlétikai világbajnokságon, az olimpiai ötödik kalapácsvető kinézte magának a harmadik helyet.

"Ha tudom tartani a mostani formámat és hozni azt az eredményt, amire képes vagyok, akkor mindenképpen esélyem van a dobogóra" - nyilatkozta Pars Krisztián, a Dobó SE nehézatlétája.

"Öt-hat versenyző tud 81-82 méter körül dobni, közülük a két fehérorosz, a címvédő Ivan Tyihon és az idei világranglistán első Vagyim Gyevjatovszkij stabilan 82 környékén. Rajtuk kívül még ott van a szlovák Libor Charfreitag és a szlovén Primoz Kozmus, velük nagy verseny lesz az éremért. A japánok olimpiai bajnok sztárja, Kodzsi Murofusi sérült volt, idén még nem remekelt, de mellette szól a hazai pálya."

A magyar csapat első csoportja vasárnap utazott el Oszakába, a kalapácsvetők selejtezőjére az első napon kerül sor.

"Ez az idő szerintem elég az akklimatizálódásra, a selejtezőben amúgy sem kell 78 méternél nagyobbat dobni, majd két nap múlva jön a döntő. Három éve egyszer már versenyeztem Oszakában, s 78 méterrel második lettem, ami akkor nekem jó eredmények számított. Azt tapasztaltam, hogy kicsit "fogós" a kör, nehezebb benne a forgás, ami egy méterrel kisebb dobást is eredményezhet."

Forrás: MTI

Pars Krisztián úgy érzi, az elmúlt két év világversenyén nem úgy szerepelt, ahogy kellett volna - Helsinkiben a vb-n 7., Göteborgban az Eb-n 6. volt -, ezért most nagyon szeretne érmet nyerni.

"Az elmúlt két év nem sikerült, a formaidőzítésemmel is gond volt, tavaly például az Eb után, szeptemberben dobtam 82 m felett." - mondta.

A vb-indulók, férfiak: Czukor Zoltán (50 km gyaloglás), Kővágó Zoltán (diszkosz), Kürthy Lajos (súly), Máté Gábor (diszkosz), Olteán Csongor (gerely), Pars Krisztián (kalapács), Zsivoczky Attila (tízpróba)

nők: Dívós Katalin (kalapács), Győrffy Dóra (magas), Petráhn Barbara (400 m), Vári Edit (100 m gát)