Vágólapra másolva!
A jövő héten kezdődő duisburgi kajak-kenu világbajnokságon az olimpiai kvalifikációs helyek megszerzése a tét, amelyhez a versenyszámok többségében az első nyolc hely valamelyikét kell elérni.

Kivételesen tehát a legjobb kajakosaink sem aranyakban akarnak számolni, ám az általuk elkényeztetett szurkolók igen.

A csapat egyik legnagyobb sztárja Kovács Katalin, aki az idén egyelőre nem szerzett aranyérmet, amire utoljára 1997-ben, felnőtt pályafutása első évében akadt példa. Kati azonban nyerő típus, és ezt ez ideig 21 világbajnoki elsőséggel bizonyította.

Kovács Kati két ötszázas olimpiai számban (K-1 500 m, K-4 500 m) áll rajthoz, és ráadásként a két másik távon is talált magának komoly kihívást jelentő feladatot (K-1 1000, K-4 200 m) Duisburgban. A németországi kajak pálya - a szegedi regatta központ után - Kati egyik kedvenc versenyhelyszíne:

"Először 2002-ben egy Világkupán versenyeztem Dusiburgban, és megkedveltem a pályát" - mondta Kovács Katalain. "Kellően szélvédett, és a kiszolgáló létesítmények is nagyszerűek. Az biztos, hogy most nem olyan körülmények várnak ránk, mint egy hónapja a spanyolországi Eb-n, ahol egy rövid, keskeny, szeles és hullámos pálya sokunknak kellemetlen pillanatokat okozott."

Kovács persze nem a külső körülményeket okolja, saját teljesítményén próbált javítani az elmúlt időszakban, és mindezt különösebb lelki vívódás nélkül élte meg: "Nem hagyott bennem mély nyomokat, hogy nem győztem egyesben a szegedi Mol Világkupán és a kontinensbajnokságon" - folytatta Kovács. "Régen versenyeztem K-1-ben, így sokmindent újra át kellett vennem. Rengeteg pályát mentem a szolnoki edzőtáborban, jó időeredményeim és jó ellenfeleim voltak. Aki a csapatból épp nem a csapathajókkal edzett, az beállt mellém ellenfélnek, és utánpótlás korú férfi kajakosokkal is jókat meccseltünk."

A négyesben is hosszas gyakorlás jutott Katiéknak, miután Patyi Melinda helyére Benedek Dalma került, edzőikkel, no meg Paksy Tímeával és Laknerné Fazekas Krisztinával új kvartettet építettek az elmúlt hetekben.

"Újraéltem az 1997-es pályakezdést, olyan, az alapokról építkező négyes edzéseket tartott nekünk Fábiánné Rozsnyói Katalin és Fábián László" - magyarázta Kovács. "Heteket fordítottunk a mozgás összehangolására, a legapróbb hibákat is megpróbáltuk kijavítani, úgyhogy remélem, az új négyes is jól szerepel majd. Az olimpiai kvalifikációs helyek megszerzése - talán nem hangzik nagyképűen -, de a női csapat egyetlen számában sem szabad, hogy gondot jelentsen, ám nekünk fontos az is, hogy olimpiai ellenfeleink már Duisburgban is elbizonytalanítóan jó formában lássanak minket versenyezni."