Vágólapra másolva!
A Pakson zajló V. Marx György emlékverseny harmadik fordulójában Balogh Csaba világossal legyőzte az éllovas Voktor Korcsnojt. A torna doyenje ismét a spanyol megnyitás nyílt változatát játszotta meg, tisztáldozata nem volt korrekt. Balogh Csaba pontos játékkal érvényesítette anyagi előnyét. Hullámzó küzdelmet láttunk a másik két táblán. Ács Péter végül megadásra kényszerítette a kínai Hou Yifant, míg Berkes Ferenc kiharcolta a döntetlent a címvédő indiai Pentala Harikrishna ellen.

Pakson a harmadik játéknapon is döntéssel fejeződött be két parti, így az első három fordulóban hét partiban nyert valamelyik fél. Nem sokat bánkódott legfiatalabb nagymesterünk, Balogh Csaba a a kínai Hou Yifantól elszenvedett veresége miatt, hanem a torna doyenje, a 76 éves Viktor Korcsnoj ellen aratott fontos győzelmet. A svájci színekben játszó Korcsnoj másodszor is a nyílt változat mellett döntött a spanyol megnyitás ellen, de ezúttal Csaba jóval felkészültebbnek bizonyult. A taktikai bonyodalmakban Korcsnoj tisztet áldozott, de nem kapott elegendő kompenzációt. A végjátékban Balogh érvényesítette tisztelőnyét.

Megszerezte második győzelmét Ács Péter is. Végig jobban állt, de időzavarban rontott esélyein. A 13 éves kínai Hou Yifan azonban a második időkontrollnál hibázott. Nagy küzdelemben megszerezte a fél pontot Berkes Ferenc a címvédő Pentala Harikrishna ellen. A Grünfeld védelmű játszmában az indiai nagymester kezdeményezett, de nem tudta kihasználta előnyös pozícióját.

A 3. forduló eredményei:
Ács Péter (magyar, 2530) - Hou Yifan (kínai, 2523) 1 - 0 (Nimzoindiai védelem, 53)
Balogh Csaba (magyar, 2568) - Viktor Korcsnoj (svájci, 2610) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 52)
Pentala Harikrishna (indiai, 2664) - Berkes Ferenc (magyar, 2597) döntetlen (Grünfeld védelem, 58)

A verseny állása:
1-2. Ács Péter és Balogh Csaba 2 pont
3-4. Viktor Korcsnoj és Berkes Ferenc 1,5
5-6. Hou Yifan és Pentala Harikrishna 1

A negyedik forduló párosítása:
Ács - Korcsnoj
Harikrishna - Balogh
Berkes - Hou Yifan