Vágólapra másolva!

Balaton-átúszás kontra öbölátúszás

A szombati balatoni Öbölátúszás szervezői arra kérik az elmúlt szombaton elmaradt Balaton-átúszás szervezőit, hogy ne ugyanerre a napra tegyék tartaléknapjukat, hanem más időpontot keressenek versenyüknek.

A Magyar Hosszútávúszó Szövetség elnöksége így fogalmazott: "A Balaton-átúszás szervezőitől azt várjuk és kérjük, hogy a fair play szellemében járjanak el, hiszen a Balaton-átúszás nemcsak társasági és a Balaton kiemelt turisztikai eseménye, hanem sportesemény is. Szeretnénk megkérni Önöket, hogy az eseménynaptárban szereplő, bevezetett és meghirdetett, 2007. július 28-ai PORT.hu Öbölátúszást tiszteljék meg azzal, hogy nem erre a napra teszik tartaléknapjukat, hanem más időpontot keresnek, hiszen Önök még halaszthatnak.

Sokan aggódva érdeklődnek nálunk, hogy mi lesz a Balaton-átúszással? Mikor rendezik meg? Kérjük, hogy indokainkat figyelembe véve legyenek sportszerűek és ezen okok figyelembe vételével hozzák nyilvánosságra, hogy nem 28-ra tervezik az elmaradt esemény pótlását, mert ma még ezt terjesztik. Úgy, hogy a ma prognosztizált, várható szélben, ők nem valószínű, hogy tudnak próbát tartani, míg mi versenyt igen a Tihanyi félsziget védelmében."

A levélben az elnökség leszögezi, hogy csak két nagy balatoni átúszás van, amelyek mindegyikén szeretnének indulni az úszás szerelmesei, de ha egy napon rendezik ezeket, elveszik tőlük ennek lehetőségét. A PORT.hu Öbölátúszás szervezői tervezéskor mindig elkerülték a "nagy testvér" időpontját, továbbá mindkét esemény sérülne egy "közös nap" esetén, hiszen ha ezekre feleannyian mennek, mint mehetnének, az bevételhiányt okozhat, ami a szponzorok, támogatók csalódottságát is kiválthatja.

"A PORT.hu Öbölátúszás fő szervezője a Magyar Hosszútávúszó Szövetség, amely kizárólagos joggal rendelkezik a hosszútávúszó sportág hazai irányításáért, képviseletéért, amely többek között a nyíltvízi versenyekre építve tudja menedzselni olimpiára készülő csapatát. Ütközés esetén ezt a munkát akadályozzák, azaz áttételesen veszélyeztetik a sportolóink olimpiai felkészülését.

Ezentúl erre a napra lett meghirdetve a két Országos Hosszútávúszó Bajnokság is, ami szintén veszélybe kerülhetne az ide érkező külföldi versenyzők beutazásával együtt. Fogadják el, hogy egy "védett" esemény van meghirdetve, majd ezer úszó erre a napra előnevezett, lefoglalt technika: hajók, sátrak, stb. és több száz rendező áll bevetésre készen, aminek halasztás esetén többmilliós veszteség lenne a következménye a sportági szakszövetségnél!" - zárul az elnökség levele.

"Mi sosem egyedül döntünk, hanem a szakemberek, a vízirendőrség, a meteorológusok szakvéleményének figyelembe vételével" - reagált Szántó László, a Balaton-átúszás főszervezője a levélre. "Mi nem 28-ára, most szombatra tervezünk, hanem arra a napra, amelyik a legideálisabbnak tűnik az időjárás szempontjából. Ha csütörtökön vagy pénteken nekem azt mondják, hogy a szombat a jó, akkor azon a napon lesz, ha a vasárnapot ajánlják, akkor meg azon a napon. Amúgy nem mi hoztuk a nyakukra a mi versenyünket, hanem éppen fordítva, de álljuk a kihívást, s adott esetben döntsék el maguk az emberek, hogy a Balaton-átúszást vagy az öbölátúszást választják."