Vágólapra másolva!
Az olasz Daniele Bennati nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 17. szakaszát, míg összetettben a dán Michael Rasmussen kiszállása miatt a spanyol Alberto Contador vette át a vezetést és ezáltal a sárga trikót.

A Pau és Castelsarrasin közötti 188,5 km-es etapon a várakozásoknak megfelelően a karaván elengedett egy szökevénycsoportot, amelynek nyolc, összetettben gyengén álló kerekes volt tagja. Mindannyian "hazaértek" a mezőny előtt, de a célegyenesbe fordulva csak négyen maradtak együtt, hogy eldöntsék a szakaszgyőzelmet, s végül a kvartett legjobban sprintelő tagja, Daniele Bennati győzött magabiztosan. A mezőny majdnem tízperces hátránnyal ért célba.

Az etap forgatókönyvéhez tartozik, hogy feladta a viadalt a táv felénél az orosz Gyenyisz Mencsov, aki egyik legfontosabb segítője volt a csapata, azaz a Rabobank által visszaléptetett Rasmussennek. A dán kerekes kiszállásával a célba érkezést követően Contadorra szállt a sárga trikó. A spanyol klasszis a legjobb 25 éven aluli versenyzőnek járó fehér trikót viselhette eddig.

17. szakasz, Pau-Castelsarrasin, 188,5 km:
1. Daniele Bennati (olasz, Lampre) 4:14:04 ó
2. Markus Fothen (német, Gerolsteiner) azonos idővel
3. Martin Elmiger (svájci, AG2R) a.i.

Az összetettben (sárga trikó):
1. Alberto Contador (spanyol, Discovery Channel) 80:42:08 ó
2. Cadel Evans (ausztrál, Lotto) 1:53 p hátrány
3. Levi Leipheimer (amerikai, Discovery Channel) 2:49 p h.

Pénteken a Cahors és Angouleme közötti 211 km-es etap vár a mezőnyre.