Vágólapra másolva!
Szombaton és vasárnap Székesfehérváron rendezik meg a 112. atlétikai országos bajnokságot, amelyen a férfi kalapácsvetés világranglistáján jelenleg harmadik Pars Krisztián érheti el a legjobb eredményt. A dobókörbe lép a doppingvétség miatti eltiltása után visszatért Annus Adrián is, aki egyelőre nincs a legjobb húsz között. Az ob díszvendége az 1992-es barcelonai olimpiai magasugró-bajnoknője, a német Heike Henkel lesz, díjátadói minőségben.

Székesfehérváron még soha nem rendeztek atlétikai magyar bajnokságot, s a város, valamint a rendező Alba Regia Atlétikai Klub (ARAK) nagyon készül, hogy megfeleljen az elvárásoknak. Hirt Károly, az ARAK elnöke az ob csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy 421 versenyző (250 férfi, 171 nő) nevezett, a legnépesebb a férfi 5000 méter mezőnye lesz 28 futóval, ellenpontként női 3000 m akadályon viszont csak öten indulnak.

Az idei eredményeket tekintve versenyzőink közül kétségkívül a kalapácsvető Pars Krisztián van a legjobb formában. Az athéni olimpia ötödik helyezettje 81,40 méteres eredménnyel harmadik a világranglistán - csupán az olimpiai ezüstérmes, világbajnok fehérorosz Tyihon (82,58) és a szlovén Kozmus (82,30) előzi meg -, és stabilan 79 méter fölött dob a szezonban. Az ob-n Pars ellenfelei között ott lesz a doppingvétség miatti eltiltása után visszatért, korábbi Európa-bajnok és vb-ezüstérmes Annus Adrián is, akinek az idei legjobb eredménye 77,18 méter, és ezzel nincs a legjobb húsz között a világranglistán.

Az előjelek alapján férfi diszkoszvetésben nagyobb küzdelem várható a bajnoki címért. Szerdán Kaunasban Máté Gábor 66,45 méterrel, az olimpiai ezüstérmes Kővágó Zoltán 66,42-vel egyaránt idei legjobbját érte el. (Ezzel a 4., illetve 5. helyen végeztek, az olimpiai és világbajnok litván Alekna 71,56-tal nyert.) A világranglistán Máté a 11., Kővágó a 12. helyen áll.

Az országos bajnokságon izgalmas versenyek várhatók férfi 100 és 200 méteren (főleg Szebeny Miklós, Németh Roland és Németh Gergely jóvoltából), 1500 méteren (Bene Barnabás, Csillag Balázs), 3000 m akadályon (Ott Balázs, Minczér Albert, Tóth László, Végh Tibor, Tímár Levente) és súlylökésben (Kürthy Lajos, Bíber Zsolt), a nőknél 100 és 200 méteren (Listár Nikolett, Vári Edit) és kalapácsvetésben (Divós Katalin, Nickl Vanda, Németh Noémi).

Az ob díszvendégeként a női magasugrásban 1992-ben olimpiai bajnok, volt világcsúcstartó német Heike Henkel a legjobb U23-as versenyzőnek különdíjat ad át.

A sajtótájékoztatón Mérei László szakmai igazgató az augusztus végén Oszakában rendezendő világbajnokságot is érintette. "Amikor még csak az előzetes nevezéseknél tartottunk, nagyobb létszámú vb-csapatban gondolkodtunk, de különféle betegségek és sérülések miatt várhatóan csak 12-14 magyar atléta utazik Japánba. Jelenleg tizenkét versenyzőt nevezhetnénk, de az ob-n, valamint a jövő héten még van lehetőség vb-szintet teljesíteni" - mondta el a szakvezető.