Vágólapra másolva!
Tornászaink hétfőn délután megérkeztek Amszterdamba, ahol csütörtöktől vasárnapig rendezik a férfi és női Európa-bajnokságot. Altorjai Sándor, a Magyar Tornaszövetség főtitkára, csapatvezető elmondta, hogy Berki Krisztiántól lólengésben egyértelműen aranyérmet várnak.

- A hírek szerint különböző sérülések miatt többen is lemaradtak az Eb-ről. Végül is milyen összeállításban szerepel a válogatottunk? - kérdeztük Altorjai Sándort, miután a csapat elfoglalta a szálláshelyét.
- A fiúknál Berki Krisztián, Hetrovics Marcell, Hidvégi Vid, Czingli László, Szalontai István és Horváth Dávid, a lányoknál Korcsmáros Enikő, Csillag Tünde és Csiszár Anna indul. Kékegyi Adriennek szinte az utolsó pillanatban kifordult a bokája, így ő nem jöhetett velünk. Gombás Laura csak "megnyomta" a bokáját, de sajnos ez is elég volt ahhoz, hogy neki is ki kelljen hagynia az Eb-t. A vb-bronzérmes Gál Róbert még korábban dőlt a sorból, neki a derekával adódtak gondjai. S bár már felépült, a félkészüléséből kiesett egy hónap, így nem nevezhettük.

- Az nem is kérdéses, hogy Gál távollétében a lólengésben Európa-bajnok Berki Krisztián lehet a legeredményesebb versenyzőnk, akinek jó formáját bizonyítja, hogy az utóbbi hetekben a cottbusi és a maribori Világkupát is megnyerte. Tőle csak az aranyérem az elfogadható?
- Krisztiántól egyértelműen aranyat várunk, s ennek a megszerzésére minden esélye megvan. Ugyan a románokra és az oroszokra, valamint az egyik horvát versenyzőre oda kell figyelni, lovon jelenleg ő a legjobb Európában. Sajnos ahhoz, hogy kijusson a pekingi olimpiára, a kvalifikációs rendszerből adódóan meg kell nyernie a vb-t is, így ez az Eb egy lépcsőfok az oda vezető úton.

- Mi a helyzet a csapat többi tagjaival?
- Lólengésben Hidvégi bemutat egy új elemet, s ha ezt elfogadják a pontozók, talán ő is bekerülhet a nyolcas döntőbe. Ugrásban erre Hetrovicsnak és Szalontainak van halvány esélye, ugyanakkor előbbinek a huszonnégyes egyéni összetett fináléban mindenképpen ott lenne a helye. Czingli talajon bronzérmes volt a maribori Vk-n, de az Eb-n ezen a szeren nagyon nehéz döntőbe jutni. Ami a lányokat illeti, ha Korcsmáros nem ront a selejtezőben, ott lehet az egyéni összetett döntőjében.

- Hogyan alakul az Eb programja?
- A nőknél csütörtökön, a férfiaknál pénteken rendezik a selejtezőket, innen lehet bekerülni a szombati egyéni összetett, valamint a vasárnapi szerenkénti döntőkbe.