Vágólapra másolva!
Péntektől vasárnapig játsszák a férfi tenisz Davis-kupa Világcsoportjának negyeddöntős összecsapásait.

A DK-ban 31 alkalommal végső győztes amerikai együttes gondban lehet, mert elsőszámú játékosa, Andy Roddick a múlt héten, a Miamiben rendezett torna negyeddöntőjében combizom-húzódást szenvedett, így kétséges, hogy pályára léphet-e a spanyolok ellen Winston-Salemben. A világranglista harmadik helyezettjének szereplésére azért van esély, állapota ugyanis gyorsan javul.

"Igaz, még nem vagyok teljesen rendben, de szerencsére javult a helyzet: már pontra is játszottam. Bízom abban, hogy péntekre teljesen összeszedem magam. A Davis-kupa nagyon fontos számomra: mindenképpen nyerni szeretnénk" - nyilatkozott Roddick.

A Lawrence Joel Veterans Memorial Coliseum kemény pályáján esedékes összecsapáson - amennyiben felépül - Roddick, illetve mellette James Blake és a párosban szinte verhetetlen Bryan-testvérek Bob és Mike veszik fel a küzdelmet a spanyolokkal. A vendégeknél sincs minden rendben, Rafael Nadal ugyanis térdsérülése miatt már korábban lemondta a játékot. A David Ferrer, Tommy Robredo, Feliciano Lopez és Fernando Verdasco összeállítású csapat a Roland Garros kétszeres bajnoka nélkül is nagyon erős.

A svéd-argentin összecsapáson lesz mit törlesztenie Mats Wilander csapatának, ugyanis tavaly Buenos Airesben, a Világcsoport első fordulójában a dél-amerikai gárda 5-0-ra verte az északiakat. Az a meccs az argentinok óhajának megfelelően salakpályán zajlott, ezúttal azonban a svédek a pályaválasztók, ők pedig a kemény borításra szavaztak.

A vendéglátóknál Jonas Björkman, Thomas Johansson, Robert Lindstedt és Robin Söderling, míg Alberto Mancini DK-kapitány együttesében az influenzával küszködő David Nalbandian, továbbá Sebastian Prieto, Juan Martrin del Potro és a miami torna döntőse, Guillermo Canas kapott helyet. Az a Canas, aki két hét alatt kétszer verte meg a világelső Roger Federert.

Moszkvában a címvédő oroszok a franciákat fogadják. Mindkét gárda a legerősebb összeállításában lép pályára. A jóval esélyesebb hazaiakat Nyikolaj Davigyenko, Mihail Juzsnyij, Marat Szafin és Igor Andrejev képviseli, míg a vendégeknél Arnaud Clément, Richard Gasquet, Michael Llodra valamint Paul-Henri Mathieu játékára kerülhet sor.

A belga-német találkozón Ostendében akár történelmi siker is születhet: a házigazdák ugyanis eddig hétszer mérkőztek a jelenlegi vendégekkel és hétszer kaptak ki - az utolsó négy meccsen 5-0-s vereséget szenvedtek -, most viszont győzelemre készülnek. Ezúttal a Rochus-testvérek Oliver és Cristophe, Kristof Vliegen és Dick Norman azt ígérték, javítnak a csúf mérlegen. Persze ehhez az utóbbi időben többször is pazar teniszt bemutató Tommy Haasnak, Florian Mayernek, Alexander Waskénak és Michael Kohlmannak is lesz néhány szava.

A helyszínek és a párosítás:
Göteborg:
Svédország - Argentína

Ostende:
Belgium - Németország

Moszkva:
Oroszország - Franciaoraszág

Winston-Salem:
Egyesült Államok - Spanyolország

Az elődöntős összecsapásokat szeptember 21. és 23. között rendezik, míg a fináléra november 30. és december 2. között kerül sor.