Vágólapra másolva!
Az év legrangosabb hazai sakkviadalát, Lékó Péter és az egyesített világbajnoki címet birtokló orosz Vlagyimir Kramnyik rapid pároscsatáját április 24. és 29. között rendezik meg Miskolcon.

A borsodi megyeszékhelyen tartott pénteki sajtótájékoztatón Káli Sándor polgármester bejelentette, hogy a két nemzetközi nagymester nyolcjátszmás párosmérkőzést vív egymással, s a találkozóknak a Miskolci Nemzeti Színház ad otthont.

Lékó Péternek "kifizetetlen számlája" van Kramnyikkal szemben, hiszen a svájci Brissagóban két és fél éve rendezett klasszikus világbajnoki döntőt éppen az orosz nagymesterrel vívta, aki a 7-7-es eredménnyel őrizte meg trónját - mondta Carsten Hensel, Lékó német menedzsere. - A magyar sakkozót így különösen fűti a visszavágás vágya.

Az esemény lassan hagyományossá válik, ugyanis Lékó 2005-ben az angol Michael Adamsszel, 2006-ban pedig az orosz Anatolij Karpovval játszott Miskolcon. A tavalyi párosmérkőzést az interneten a világ kétszáz országában milliók követték élőben. A szervezők most is hatalmas érdeklődésre számítanak.

Verőci Zsuzsa, a párosmérkőzés bírája arra hívta fel a figyelmet, hogy sakkozók Magyarországon ritkán küzdenek színházban, a találkozó tehát ebből a szempontból is különleges csemegét ígér. Szabó István versenyigazgató Miskolc szempontjából remek városmarketingnek nevezte az áprilisi csatát.

A program
április 24.
- 20 óra: ünnepélyes megnyitó és sorsolás a Miskolci Nemzeti Színházban
április 25. - 1. parti 17 ó, 2. parti 18:30 ó
április 26. - 3. parti 17 ó, 4. parti 18:30 ó
április 27. - közönségtalálkozó a Nemzetközi Kereskedelmi Központban 16 ó
április 28. - 5. parti 17 ó, 6. parti 18:30 ó
április 29. - 7. parti 17 ó, 8. parti 18:30 ó