Vágólapra másolva!
A kazah szövetség 2008 júliusáig eltiltotta Alekszandr Vinokurovot, akit a Tour de France francia kerékpáros körversenyen értek doppingvétségen. Ez azt jelenti, hogy a pekingi játékokon már rajthoz állhat a kerekes - feltéve, ha akar.

A francia L'Equipe című sportlap internetes oldalán ugyanis csütörtökön este az jelent meg, hogy a versenyző a visszavonulás mellett döntött. Korábban a 34 éves sportoló még azt közölte: türelmetlenül várja, hogy lejárjon az eltiltása és újra versenyezhessen.

Az Astana csapat első számú kerekese a júliusi Touron bukott le, az egyéni időfutam után levett vérmintájának elemzése során tiltott homológ transzfúziós eljárást állapítottak meg a szakemberek. A B próba is megerősítette az első vizsgálat eredményét.

Vinokurov megnyerte a július 21-ei szakaszt - ez után vettek tőle mintát -, majd egy nappal később visszafogott teljesítményt nyújtott, később ismét győzött.

A doppingügy kirobbanása után az Astana valamennyi versenyzőjét visszaléptette a viadaltól.

* * *

Danilo Di Luca doppingvétség miatt három hónapra eltiltott olasz kerékpáros szeretné tisztázni magát, ezért felkereste hazája olimpiai bizottságának (CONI) jogászát.

A versenyző arra kíván elfogadható magyarázatot adni jogi képviselőjének támogatásával, hogy miként lehetett a normálistól eltérő a hormonszintje az idei Giro d'Italia egyik hegyi szakaszán.

A Pro Tour-sorozatból a zárófutam előtt, vezető helyről kizárt Di Luca az eset után elhagyta a Liquigas együttesét, és jövőre már az LPR csapatában szerepel.