Vágólapra másolva!
A dortmundi UEP (Általános Versenyszervező Társaság) szervezésében 2008. október 11. és 30. között Bonnban játssza le a világbajnoki döntőt a címvédő indiai Viswanathan Anand és az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik. A 12 játszmás meccsen 6-6 estén rapid rájátszás dönt. A díjalap 1,5 millió euró. A párharc fővédnöke a német pénzügyminiszter, Peer Steinbrück. Főszponzora az Evonik Industries AG, amely tavaly Kramnyik és a Deep Fritz meccsét támogatta.

Eredményre vezettek a tárgyalások, eldőlt, hogy a nagy érdeklődéssel várt világbajnoki döntőt Viswanathan Anand és Vlagyimir Kramnyik Bonnban játssza le. Anand a mexikói 8 résztvevős, kétfordulós világbajnokságon hódította el a címet Kramnyiktól, aki 2000-ben Garri Kaszparovot 15 éves uralkodása után fosztotta meg a "trónjától", és lett a klasszikus sakkozás 14. világbajnoka.

Kramnyik 2004-ben Lékó Péterrel szemben 7-7-tel megvédte címét. Elisztában 2006-ban a címegyesítő döntőn 6-6 után a rapid rájátszás során 2,5-1,5-re legyőzte a FIDE akkori világbajnokát, Veszelin Topalovot. A mexikói vb szabályzatában az szerepelt, ha Kramnyik végez az első helyen, akkor a bolgár Veszelin Topalovval vívott volna "visszavágó" meccset.

Kramnyik holtversenyben második volt az izraeli Borisz Gelfanddal, de megkapta a jogot, hogy megmérkőzhet a győztessel, így jött létre Ananddal a döntője. A bolgár exvilágbajnok a Világkupa-győztes Gata Kamskyval a kihívó jogáért játszik majd, ennek a párharcnak a győztese 2009-ben az Anand-Kramnyik meccs nyertesével küzdhet meg a világbajnoki címért.

Anand és Kramnyik januárban a Corus szuperversenyen is megmérkőzik egymással, mindketten játszanak a monacói Amber-versenyen. További versenyprogramjuk nem ismert. Bonnban 1,5 millió euró a díjalap, amelyet egyenlő arányban osztanak meg a küzdő felek között.

A szervezők a sajtóközleményükben hangsúlyozták, hogy az Anand-Kramnyik párosmérkőzés a legszebb hagyományokat folytatja, jelentősége a sakktörténelemben a Capablanca-Aljechin, a Szpasszkij-Fischer, a Kaszparov-Karpov, a Kramnyik-Topalov mérkőzésekhez hasonló. A szervezésben az UEP és a Nemzetközi Sakkszövetség együttműködik majd. A szervezők hivatalos honlapja: www.uep-worldchess.com.