Vágólapra másolva!
A Moszkvában zajló Szuperbajnokságon Alekszander Morozevics folytatta bámulatos szériáját, zsinórban hatodik játszmáját is megnyerte. A szicíliai védelem Najdorf-változatában csatázott Peter Szvidlerrel. A megnyitáselméleti értékű partiban világos a 16. lépésben választott új tervet, de Morozevics a legjobban reagált, majd a bonyodalmakban minőséget áldozott. Szvidler a 32. lépésben vesztőt húzott, királya áldozatául esett sötét támadásának. Morozevics előnye másfél pontra nőtt. Az őt tisztes távolságból követő riválisok sorban remiztek, a sereghajtó Artyom Tyimofejev megszerezte második győzelmét.

Alekszander Morozevics győzelmével végződött a viadal nyolcadik fordulójának rangadója, Peter Szvidler elleni összecsapása. A fölényesen vezető Moro bátran vállalta a szicíliai védelmű bonyodalmakat, mások az ő helyében inkább óvatosabb megnyitást választottak volna. A mexikói vb-n Mrozevics érzékeny vereséget szenvedett a variban Viwanathan Anandtól, de ez sem szegte kedvét, javítást talált.

A különböző oldalra történt sáncoláskor már megszokott mederben zajlott a parti, világos a királyszárnyon próbált akciót kezdeni, sötét a vezérszárnyon a világos király ellen vonultatta fel seregét. Dicsérhetjük 16...f6 lépését, 24...Fxg5 helyett 24...d5 is számításba jött, kisebb izgalmakkal.

Tetszetős volt minőségáldozata, meglepetésre a gyorsan és általában igen pontosan számoló Szvidler hibázott nagyot, azonnal vesztőt húzott. Sakkal elhullott a d3 gyalog, futója fontos kettős szerepet kapott, védőtisztként védte a királyállást, s egyúttal döntő csapást készült mérni a nagyátlón. Szvidler harmadik vereségét szenvedte el.

Megőrizte második helyét a 20 éves Jevgenyij Tomasevszkij. Jó esélyt szalasztott el Alekszander Griscsuk. Nem tudta megnyerni előnyösebb pozícióját Farruh Amonatov. Békés katalán megnyitásban remizett Erneszto Inarkijev és Dmitrij Jakovenko. Magához tért Artyom Tyimofejev, vezére erősebbnek bizonyult Andrej Ricsagov két bástyájánál.

A 8. forduló eredményei:
Griscsuk (2715) - Szakajev (2634) döntetlen (Orosz huszárjáték, 49)
Drejev (2609) - Tomasevszkij (2646) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 42)
Amonatov (2637) - Vitjugov (2594) döntetlen (Szicíliai védelem, 58)
Szvidler (2732) - Morozevics (2755) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 38)
Ricsagov (2528) - Tyimofejev (2637) 0 - 1 (Grünfeld védelem, 56)
Inarkijev (2674) - Jakovenko (2710) döntetlen (Katalán megnyitás, 36)

A bajnokság állása:
1.Morozevics 6,5 pont
2. Tomasevszkij 5
3. Griscsuk 4,5
4-7. Vitjugov, Drejev, Jakovenko és Amonatov 4
8-10. Szvidler, Ricsagov és Inarkijev 3,5
11. Szakajev 3
12. Tyimofejev 2,5