Vágólapra másolva!
A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) rendkívüli közgyűlése szombaton megvonta a bizalmat Rábold Gusztáv elnöktől.

Az elnökség által benyújtott indítványt az elnök leváltására 40 küldött támogatta, míg 23-an szavaztak Rábold mellett.

Az alelnökök közül csak Schulek Ágoston (38 mellette, 25 ellene) kapott bizalmat, Melkovicsné Tömösi Katalin (17, 46) és Konkoly Gyula (18, 45) nem. A nyolc elnökségi tagból mindössze ketten, Tölgyesi Balázs és Adamik Zoltán, gyűjtöttek több támogató voksot, mint ellenzőt.

A közgyűlés megnyitásaként Rábold Gusztáv elnök puccsnak nevezte az ellene kezdeményezett bizalmatlansági indítványt, amelynek hátterében szerinte Gyulai Miklósnak és Békesi László volt elnöknek a vezetőség tagjaival folytatott titkos megbeszélése áll. Az ellene felhozott vádakat cáfolta, kiemelve, hogy a meg nem rendezett Gyulai-emlékverseny ügyében az ügyészség a szövetségnek adott igazat.

Adamik Zoltán az elnökség tagjai nevében kijelentette, hogy a vezetőség hiába akart az atlétikáért tenni, az elnök személyi ambíciói ezt megakadályozták. Felrótta Rábold Gusztávnak, hogy szinte mindenkivel konfliktusba került, megemlítve a Magyar Olimpiai Bizottságot, a sajtót és az állami sportvezetést.

Adamik elmondta, hogy van elnökjelöltjük Illés Antal személyében. A Vasas Atlétikai Szakosztályának elnöke, a Freesoft informatikai cég tulajdonosa ezt megerősítette, jelezve, hogy egy átmeneti időszak után, miután megismerte a részleteket, vállalná el az elnökséget.

Az elnökség november 21-én döntött a rendkívüli közgyűlés összehívásáról, mivel szerintük Rábold Gusztáv személye akadályt jelent a magyar atlétika számára, ezt az elmúlt időszak történései (a Gyulai-emlékverseny meg nem rendezése, a debreceni U23-as Eb körüli viták) bizonyítják.

A küldött közgyűlés úgy döntött, hogy február 2-án kerüljön sor a tisztújító közgyűlésre, addig Rábold ügyvezetőként látja el az elnöki feladatokat. "Ezzel a döntéssel véget ért egy ámokfutás, amely már az egészségemet is kikezdte" - mondta a választás után Rábold, jelezve, hogy eddig azért nem lépett vissza, mert tudta, hogy sokan vannak mellette. Hozzátette, mindenben igyekszik majd támogatni majd az új elnököt.