Vágólapra másolva!
Vitoriában, a Bajnokok Ligája szuperverseny nyolcadik fordulójában Polgár Judit világossal remizett az üzbég Rusztam Kaszimdzsanovval. A spanyol megnyitású partiban az üzbég FIDE exvilágbajnok jól felkészült a divatba jött Möller-változatból, két királyig játszottak a nagymesterek. Az ukrán Ruszlan Ponomarjov előnye gyors döntetlennel fél pontra olvadt Veszelin Topalovval szemben. A bolgár exvilágbajnok legyőzte a román Liviu-Dieter Nisipeanut. A bonyolult csatában mindketten pontatlankodtak, Nisipeanu nem használta ki Topalov hibáját, remire menthette volna játszmát. A kilencedik játéknapon Topalov-Ponomarjov rangadó lesz, Judit sötéttel Nisiepanuval mérkőzik meg.

Az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov emlékezetében élénken élhet, hogy Polgár Judittól a San Luis-i vb-n a szicíliai védelemben milyen megsemmisítő vereséget szenvedett. Vállalta a spanyol megnyitást, és jól felkészült a Möller-változatból. Megspórolta a d6 lépést, átmeneti gyalogáldozatot hozott, az egyik szép mintajátszmát a tavalyi Wijk aan Zee-i viadalon Topalov és Anand játszotta. A sorozatos cserék teljes kiegyenlítéshez vezettek, s bár Judit újra és újra megpróbált akciót kezdeni, Kaszimdzsanov mindent hárított.

A verseny eddigi leglátványosabb partiját vívta Veszelin Topalov és Liviu-Dieter Nisipeanu. A bolgár exvilágbajnok az elfogadott vezércsel egyik bonyolult változatában hosszas előkészületek után támadáshoz jutott. A huszárjai fenyegetően megjelentek a királyszárnyon, a futó a nagyátlón uralkodott. A támadást Topalov nem vezette a legpontosabban, sőt időzavarban esélyt is adott román ellenfelének, hogy kiremizze az állást. Nisipean azonban nem élt a lehetőséggel, és vereséget szenvedett. A versenyben vezető ukrán Ruszlan Ponomarjov nem kockáztatott, békésen remizett a tornán oly sokat hibázó Anatolij Karpovval.

A 8. forduló eredményei:
Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2705) - Anatolij Karpov (orosz, 2670) döntetlen (Vezércsel, 29)
Polgár Judit (magyar, 2708) - Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2690) döntetlen (Spanyol megnyitás, 69)
Veszelin Topalov (bolgár, 2769) - Liviu-Dieter Nisipeanu (román, 2668) 1 - 0 (Elfogadott vezércsel, 51)

A verseny állása:
1. Ruszlan Ponomarjov 5,5 pont
2. Veszelin Topalov 5
3. Polgár Judit 4,5
4. Liviu-Dieter Nisipeanu 4
5-6. Anatolij Karpov és Rusztam Kaszimdzsanov 2,5

A 9. forduló párosítása:
Veszelin Topalov - Ruszlan Ponomarjov
Liviu-Dieter Nisipeanu - Polgár Judit
Rusztam Kaszimdzsanov - Anatolij Karpov