Vágólapra másolva!
Moszkvában,  a Tal-emlékverseny harmadik fordulójában Lékó Péter a sötét bábukat vezetve vereséget szenvedett Vlagyimir Kramnyiktól. Az orosz exvilágbajnok kedvenc megnyitását, a katalánt játszotta meg, és a 17. lépésben rukkolt elő egy új tervvel. A sorozatos cserék után világosra kissé kedvezőbb állást jött létre, amely sajnos tökéletesen megfelelt Kramnyik stílusának. Lékó időzavarban nem talált jó védelmet és a 61. lépésben feladásra kényszerült. Még három parti végződött döntéssel, az azeri Sahriyar Mamedgyarov világossal az ukrán Vaszilij Ivancsukra mért vereséget. A norvég Magnus Carlsen sötéttel nyert az orosz Dmitrij Jakovenko ellen. A spanyol Alekszej Shirov is másodhúzóként győzött az amerikai Gata Kamskyval szemben. Pontosztozkodás született az orosz Jevgenyij Alekszejev és az izraeli Borisz Gelfand játszmájában. Lékó világossal Alekszejevvel mérkőzik meg a negyedik játéknapon.

Lékó Péter pályafutása során a 86. partit vívta Vlagyimir Kramnyikkal. Az orosz exvilágbajnok 14-8-ra vezetett, a klasszikus gondolkodási idejű játszmákban Kramnyik 5-4-re vezetett 38 döntetlen mellett. Hazai pályán a sakkozás 14. világbajnoka növelte győzelmeinek számát.

A katalán megnyitásban elméleti párbajt láttunk, amelyben Kramnyik a mexikói világbajnokságon is legyőzte nagymesterünket. A 17. lépésig gyorsan peregtek a lépések, majd az orosz sakkozó új tervvel rukkolt ki. A sorozatos cserék után világosra kicsit kedvezőbb állás jött létre, amely ideális volt Kramnyik számára. Péter időzavarban nem találta meg a legjobb védelmet, és a 61. lépés megtétele után feladásra kényszerült.

Szép győzelmet aratott a legfiatalabb résztvevő, a 16 éves Magnus Carlsen. Sötéttel a Nimzoindiai védelemben játszotta túl az orosz Dmitrij Jakovenkot. A meggyengült világos királyállás ellen a norvég titán meghökkentő gyorsasággal találta meg a legjobb lépéseket.

Az azeri Sahriyar Mamedgyarov látványos kiskombinációval bombázta szét az ukrán Vaszilij Ivancsuk királyállását, de ehhez hathatós segítséget kapott a világranglistán második ellenfelétől. Nehéz volt elhinni, hogy két szupernagymester, az amerikai Gata Kamsky és a spanyol Alekszej Shirov partiját láttuk.

A vezérgyalog megnyitásban nehezen találták a helyüket a haderők, a kapkodás csúnya tisztelnézéssel ért véget, és Shirov volt a szerencsésebb. Az orosz Jevgenyij Alekszejev és az izraeli Borisz Gelfand harmadik remijüket könyvelték el egymás elleni partijukban.

A 3. forduló eredményei:
Gata Kamsky (amerikai, 2724) - Alekszej Shirov (spanyol, 2739) 0 - 1 (Vezérgyalog megnyitás, 29)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) - Lékó Péter (magyar, 2755) 1 - 0 (Katalán megnyitás,
Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2716) - Borisz Gelfand (izraeli, 2739) döntetlen (Vezércsel, 24)
Dmitrij Jakovenko (orosz, 2710) - Magnus Carlsen (norvég, 2714) 0 - 1 (Nimzoindiai védelem, 41)
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2752) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2787) 1 - 0 (Szláv védelem, 39)

A verseny állása:
1-3. Vlagyimir Kramnyik, Magnus Carlsen és Sahriyar Mamedgyarov 2 pont
4-7. Lékó Péter, Jevgenyij Alekszejev, Borisz Gelfand és Alekszej Shirov 1,5
8-10. Gata Kamsky, Vaszilij Ivancsuk és Dmitrij Jakovenko 1

A verseny táblázata:

Forrás: [origo]

A 4. forduló párosítása:
Alekszej Shirov - Vaszilij Ivancsuk
Magnus Carlsen - Sahriyar Mamedgyarov
Borisz Gelfand - Dmitrij Jakovenko
Lékó Péter - Jevgenyij Alekszejev
Gata Kamsky - Vlagyimir Kramnyik