Vágólapra másolva!
Kevés olyan sportág van az ötkarikás palettán, amely ebben a ciklusban végig kiegyensúlyozottan teljesített. Az öttusázóknál férfivonalon szép kihívás előtt áll Pálvölgyi Miklós kapitány, hiszen a négy kvótát szerzett versenyző közül kell majd kettőt kiválasztani.

A mester elmondta, az idei vb és Eb, a jövő évi vb, valamint két Világkupa-verseny eredménye az irányadó, ám számtani mérce nincs, a felelősség az övé, de reméli, "olyan eredmények születnek, amelyek alapján a szubjektív döntésem objektívnek tűnik majd."

A kvótát szerzett pentatlonisták közül tavaly még nem szerepelt az esélyeseknek véltek között Németh Róbert és Tibolya Péter, mint Pálvölgyi elmondta, elsősorban azért, mert "Németh kezében akkor még legalább három vas volt, amiket csak nemrég távolítottak el, Tibolyának pedig az év második felében egy junior vb-ezüst adta meg a nagy lökést, azóta félelmetes szorgalommal és következetességgel dolgozott, az edzésekről úgy kell ostorral elhajtani."

Rajtuk kívül az olimpiai ezüstérmes Balogh Gábor és az ezévi világversenyeket két egyéni aranyéremmel "leduplázó" Horváth Viktor esélyes Pekingre - egy biztos, a kapitány azt ígéri, nem a "rutin kontra fiatalság" alapon hoz döntést, hanem az eredményeket figyelembe véve.

A férfiaknál gondot jelent, hogy többen hivatalosan munkanélküliek, csak Gerevich-ösztöndíjat kapnak, tb-t senki sem fizet utánuk, de a szövetség illetékesei igyekeznek lendíteni az ügyön.

A hölgyeknél Vörös Zsuzsanna mellett a második helyre a jelenlegi ranglistán Máté Viviennek van a legnagyobb esélye, neki már két közepes Vk-helyezés (15. hely környéke) is elég lehet a pekingi részvételhez, de a fiataloknak - Gyenesei Leilának és Tóth Adrienn-nek - is van halovány esélyük.

A sportág fennmaradása szempontjából igen fontos fejlemény, hogy végül nem zárták be a Nemzeti Lovardát. Császári Attila szövetségi elnök szerint "a menőink beülhettek volna az autóikba, és el tudtak volna menni egy Pest környéki helyszínre, az utánpótlásunkat viszont halálra ítélte volna a Tattersal megszűnése."

Jelenleg csupán az jelent gondot, hogy miután már-már biztos volt a lovarda megszűnése, sokan távoztak az ottani dolgozók közül, így a szakember-gárdából többen hiányoznak (például lovászok). Azért abban reménykednek, hogy a jövő évi világbajnokság lóállományának színvonala megfelelő lesz.