Vágólapra másolva!
A Moszkvában zajló Tal-emlékverseny hetedik fordulójában a rangos mezőnyben vezető Vlagyimir Kramnyik remivel is megőrizte egypontos előnyét. Lékó Péter sötéttel az ukrán Vaszilij Ivancsukkal osztozott meg a ponton. Megszerezte első győzelmét az amarikai Gata Kamsky, a második helyezett azeri Sahriyar Mamedgyarov elvesztette veretlenségét. Harmadik partiját nyerte meg Alekszej Shirov, a vereséggel rajtoló spanyol nagymester feljött a második helyre. A hét forduló után Kramnyik és Borisz Gelfand veretlen, az izraeli sakkozó, Ivancsuk és az orosz Jvgenyj Alekszejev még nyeretlen. Lékó világossal Carlsennel vívja következő partiját.

Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik az orosz huszárjátékban egy jól ismert változatban remizett honfitársával, Dmitrij Jakovenkoval. Az egypontos előnnyel vezető Kramnyik jól ismert taktikájának megfelelően sötéttel megelégedett a biztos kiegyenlítést adó megnyitással.

A ukrán Vaszilij Ivancsuk és Lékó Péter október 26. és 28. között Munkácson 12 játszmás rapid párharcot vívott, 6-6 lett a végeredmény, nagymesterünk kétpontos hátrányból egyenlített ki. Láthatóan jól kiismerték egymást, és nem kockáztattak újabb partijukban. Ivancsuk még mindig nyeretlen, Péter négy riválisával holtversenyben harmadik. A spanyol Alekszej Shirov mindig is vallotta, hogy két remivel is lehet egy pontot szerezni, de ő jobban szereti, ha egy nyerés, és egy vesztéssel gyűjti ezt be. Shirov az első fordulóban Lékótól elszenvedett vereségével rajtolt, de egyre jobban játékba lendülve már második a tabellán. Az orosz Jevgenyij Alekszejev kevésbé értette meg az állás lényegét, a világos centrum korántsem volt annyira erős. Shirov könnyen nyerhető végjátékra egyszerűsített.

Megbotlott Sahriyar Mamedgyarov. A bonyodalmakban ellenfele, az amerikai Gata Kamsky sem játszott hibátlanul, de időzavarban az azeri sakkozó hibázott utolsóként. Királyának biztonságáról elfelejtkezett, és ez végzetesnek bizonyult. A norvég Magnus Carlsen szélesíti megnyitási repertoárját, de az angol megnyitásban korántsem mozgott otthonosan. Az izraeli Borisz Gelfand gyalogot nyert, de nem tudott reminél többet elérni.

A 7. forduló eredményei:
Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2716) - Alekszej Shirov (spanyol, 2739) 0 - 1 (Grünfeld védelem, 47)
Dmitrij Jakovenko (orosz, 2710) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) döntetlen (Orosz huszárjáték, 30)
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2752) - Gata Kamsky (amerikai, 2724) 0 - 1 (Szláv védelem, 41)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2787) - Lékó Péter (magyar, 2755) döntetlen (Vezérindiai védelem, 21)
Magnus Carlsen (norvég, 2714) - Borisz Gelfand (izraeli, 2739) döntetlen (Angol megnyitás, 37)

A verseny állása:
1.Vlagyimir Kramnyik 5 pont
2. Alekszej Shirov 4
3-7. Magnus Carlsen, Dmitrij Jakovenko, Sahriyar Mamedgyarov, Borisz Gelfand és Lékó Péter 3,5
8-9. Gata Kamsky és Vaszilij Ivancsuk 3
10. Jevgenyij Alekszejev 2,5

A 8. forduló párosítása:
Alekszej Shirov - Borisz Gelfand
Lékó Péter - Magus Carlsen
Gata Kamsky - Vaszilij Ivancsuk
Vlagyimir Kramnyik - Sahriyar Mamedgyarov
Jevgenyij Alekszejev - Dmitrij Jakovenko