Vágólapra másolva!
Az európai ranglisták alapján három versenyszámot is egyértelmű aranyeséllyel várhatunk a december 13-16. között Debrecenben rendezendő rövid pályás úszó Európa-bajnokságon: Cseh László 200 és 400 vegyesen is első a rangsorban, férfi 200 mellen pedig Gyurta Dániel rendelkezik a legjobb időeredménnyel kontinensünkön. Ugyanakkor Kovács Ágnesnek - aki 100 mellen csak tizenegyedik - még a döntőbe jutás is nehéz feladatnak ígérkezik a cívisvárosban.

Verrasztó Dávid november 18-án a 400 vegyes döntője után érthetően bosszús volt az Európa-bajnokság afféle főpróbájának tekinthető debreceni ob-n; 4:07,88 másodperces idejével az európai ranglista negyedik helyére került, ebben a számban mégsem indulhat az Eb-n. Tudniillik ez az idő itthon csak bronzérmet ért Cseh László (4:03,63) és Kis Gergő (4:06,80) mögött. S bár a szabályok szerint Verrasztó is rajthoz állhatna az Eb-n, Kiss László szövetségi kapitány a tavalyi helsinki kontinensbajnokság tapasztalataiból okulva csak két versenyzőt nevez.

A döntőben amúgy is csak ketten lehetnének ott, s egy éve az olasz Marin minden bizonnyal azért is orozhatta el Csehtől a biztosra várt aranyat, mert este hatkor ő pihenten állhatott rajtkőre a fináléban, világbajnokunk azonban a délelőtti előfutamban - a négy magyar egyikeként - sem lazsálhatott. S így megesett az a malőr, hogy az előfutamok alapján hiába volt a legjobb (Cseh), a második (Verrasztó), a negyedik (Kerékjártó Tamás) és a hatodik időeredmény (Nagy Péter) is magyar versenyzőé, végül egyetlen ezüst jutott számunka...

Jelenleg Cseh László mögött alaposan lemaradva egy másik olasz, Boggiato (4:06,75) a második a rangsorban, Marin csak a nyolcadik (4:11,11), pedig Helsinkiben 4:01,71-gyel nyert. Megjegyzendő, hogy a ranglistán negyedik Verrasztó mellett a hatodik Nagy Péter sem szállhat harcba az Eb-érmekért...

200 vegyesen Cseh a címvédő, s egy éve Kerékjártó Tamás is ott állt a dobogón, a harmadik fokán. Ha a ranglista alapján osztanák az érmeket, akkor Debrecenben mindketten lemásolnák a helsinki produkciójukat, hiszen Cseh az első (1:56,50), Kerékjártó a harmadik (1:57,09), de most nem a litván Janusaitis, hanem a brit Tancock (1:56,93) ékelődik be közéjük.

Forrás: [origo]

Tavaly Helsinkiben Boulsevicz Beatrix, Cseh László, Kerékjártó Tamás és Gyurta Dániel is felállhatott a dobogóra

Férfi 200 mellen az olimpiai ezüstérmes Gyurta Dániel ugyancsak címvédőként áll rajthoz, s 2:07,52-vel vezeti is a ranglistát, megelőzve az orosz Falkót (2:08,60) és a francia Duboscq-t (2:08,70). A Helsinkiben ezüstérmes lengyel Kuczko csak tizenötödik, a bronzérmes olasz Bossinivel viszont ezúttal is komolyan számolni kell, ő a negyedik helyet foglalja el a rangsorban.

Ahogy Helsinkiben, Cseh László Debrecenben is a 200 pillangót vállalja még be. A finn fővárosban ebben a számban a lengyel Korzeniowski mögött ezüstérmes lett, az orosz Szkvorcovot megelőzve; és idén is ez a hármas játszhatja a főszerepet. A ranglistán ugyanis Szkvorcov (1:50,74), Korzeniowski (1:53,19) és Cseh (1:54,73) az első három sorrendje. Azt csak érdekességként jegyezzük meg, hogy a Kőbánya SC kiválósága 400 gyorson második az európai rangsorban. Ugyanitt Kis Gergő az ötödik.

A nőknél sajnos egy versenyzőnk sincs az első három között a ranglistán, de ettől függetlenül az Eb-n többen is odaérhetnek a dobogóra. Nemzetenként két fővel számolva az "univerzális" Verrasztó Evelyn 400 gyorson negyedik, 200 vegyesen ötödik, 200 gyorson és 200 háton hetedik, 100 háton kilencedik (nagy kérdés, mely számokban indul Debrecenben), Hosszú Katinka 400 vegyesen ötödik, Szepesi Nikolett 100 és 200 háton, Kovács Emese 200 pillangón, Jakabos Zsuzsanna 400 vegyesen egyaránt hatodik, a Helsinkiben ezüstérmes, 2005-ben Európa-bajnok Boulsevicz Beatrix 200 pillangón kilencedik. Ugyanakkor az olimpiai- és világbajnok Kovács Ágnes 100 mellen csak tizenegyedik, 50 mellen tizenötödik, s ez alapján neki még a döntőbe jutás sem lesz könnyű feladat.