Vágólapra másolva!
Szombaton Erdei Zsolt kilencedik alkalommal lép ringbe a Bokszvilágszervezet (WBO) félnehézsúlyú világbajnokaként, ezúttal Drezdában a panamai Tito Mendoza ellen.

Az idei évben eddig két sikeres mérkőzést maga mögött tudó magyar klasszis a gála főmeccsén egyértelmű esélyesnek számít. Legalább is a számok ezt sugallják, hiszen míg ő mind a 27 profi mérkőzését megnyerte, riválisa 43 meccséből hetet elveszített.

Az pedig talán mindennél többet mond, hogy Erdei 10 világbajnoki címmeccsével szemben Mendoza egyetlen egyet sem tud felmutatni, csupán az IBF szervezet nagyközépsúlyú hivatalos kihívói státuszáért léphetett ringbe 2002-ben és 2004-ben is, ám mindkétszer vesztesen hagyta el a szorítót.

A gála sajtótájékoztatóján a magyar öklöző szokásához híven szerényen beszélt: "Nagyon örülök, hogy itt, Drezdában csaphatok össze Mendozával. A város egyszerűen gyönyörű. A felkészülésem nagyszerűen sikerült, így a helyi nézők színvonalas küzdelemre készülhetnek, amelyet a jobb bokszoló fog nyerni."

A 33 éves kiválóság edzője Fritz Sdunek egyetértett tanítványával az elvégzett munkával kapcsolatban, s úgy véli, Erdei tökéletesen tudja, mit kell majd csinálnia a nála jóval magasabb riválisa ellen. "Kiváló program alapján készültünk fel a szombat estére. Zsolt a kesztyűzések során remekül bokszolt a Mendozához hasonló alkatú öklözőkkel" - mondta Sdunek.

Mendoza élete nagy lehetőségének tartja az Erdei elleni meccset. "Köszönöm Istennek és az Universumnak ezt a meccset. Azért jöttem, hogy legyőzzem Erdeit, akiről rengeteg DVD-t néztem meg. Nagyrészt az Egyesült Államokban készültem fel, méghozzá úgy gondolom, kiválóan" - nyilatkozta magabiztosan a panamai sportoló.

A gálán Balzsay Károly is szerepel, méghozzá élete első címmérkőzésén: a magyar nagyközépsúlyú (16 győzelem, 0 vereség) a WBO interkontinentális bajnoki övét próbálja megszerezni az argentin Ruben Eduardo Acostával (16 győzelem, 2 döntetlen, 5 vereség) szemben.

Az eseményen a WBO félnehézsúlyú vb-meccse mellett egy másik világbajnoki ütközetre is sor kerül a Bokszvilágszövetség (WBA) cirkálósúlyú királya, az amerikai Virgil Hill és a német Firat Arslan között.

A sportág korszakos alakjának tekinthető 44 éves Hill - aki már 1987-ben a WBA félnehézsúlyú világbajnoka volt, s pályafutása során többek között Thomas Hearns és Roy Jones Jr. ellen is bokszolt - a sajtótájékoztatón nagyon bosszús volt és kifejezetten kellemetlen perceket szerzett a gálát szervező Universum Box Promotionnek.

"Őszintén szólva nagyon csalódott vagyok, hogy nem kerültem fel a gálát népszerűsítő plakátra. Az Universum óriásit hibázott, engem még soha nem hoztak ilyen kellemetlen helyzetbe. Ennek ellenére felkészültem a meccsre, és most elnézést kérek Firat Arslantól és a média képviselőitől..." - mondta, majd felállt és elviharzott a teremből.