Vágólapra másolva!
Csapatban van két Eb-ezüstje és egy Eb-bronza is, kétszeres vb-4., viszont az idei genti vívó Európa-bajnokságon aranyérmes női együttesünkbe már nem került be. A tőröző Varga Katalin kevés esélyt lát arra, hogy a pekingi olimpiára kijusson, ám 27 évesen egyáltalán nem szándékozik befejezni a vívást. Novembertől a francia Aubervilliers csapatát erősíti, és úgy számol, hogy a 2012-es londoni olimpia még beleférhet a pályafutásába. S az sem kizárt, hogy ott is francia színekben lép majd pástra.

- Miért nem tagja már a válogatottnak? - kérdeztük Varga Katalint.
- Májusban még elindultam a szöuli, majd a sanghaji Világkupán, de akkor már tudtam, hogy nem kerülök be a csapatba, mert Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabi és Ujlaky Virginie is előttem van a ranglistán. S mivel azzal is tisztában voltam, hogy így az olimpiai részvételre sincs sok esélyem, úgy döntöttem, egy időre leállok a vívással. Ha azt nézzük, hogy rengeteget futok, tulajdonképpen most is edzésben vagyok, a kondimmal semmi gond, azt azonban nem terveztem, hogy idén már tőrt veszek a kezembe. Mégis így alakult, mert kaptam egy ajánlatot, amit elfogadtam.

- Honnan keresték meg?
- Egy francia klubtól, az Aubervilliers-től. A párom ugyanis egy francia vívó, és rajta keresztül vették fel a kapcsolatot velem.

- Bemutatná a barátját?
- Gregory Koenig, ő is tőröző, és tagja volt a tavalyi izmiri Európa-bajnokságon győztes francia csapatnak. A franciák nemzeti rangsorában most az ötödik számú versenyző, így a szentpétervári vb-re sajnos nem jutott ki. Egyébként mi éppen Szentpéterváron jöttünk össze, tavasszal egy Grand Prix-versenyen, egészen pontosan március 8-án, nőnapkor. Az ismeretségünk azonban régebbi, már az 1998-as venezuelai junior vb-n felfigyeltünk egymásra, és Gregory azóta kitartóan udvarolgatott. De én egészen eddig nem adtam be a derekamat.

- Vívtak már egymással?
- Igen, kint nála, Párizsban csak 15-13-ra vert meg, de szerintem hagyta magát, hogy nekem is legyen sikerélményem.

- Sűrűn tudnak találkozni?
- Rendszeresen jön hozzám Budapestre, a nyáron én is voltam egy hónapot nála, és együtt is nyaraltunk Tunéziában. Nyár óta folyamatosan Budapest és Párizs között ingázom. Most pedig, hogy az Aubervilliers-hez igazolok, még gyakrabban találkozunk majd.

- Nálunk a csapatbajnokságot egyetlen nap alatt megrendezik, kint mi a lebonyolítás rendje?
- Az arányok nagyjából úgy néznek ki, hogy Magyarországon háromszáz vívó van, Franciaországban pedig háromszáz egyesület, ezért ott a bajnokság is egy egész szezont jelent: novembertől áprilisig tart. Emellett még a kinti egyéni versenyeken is elindulok, sőt, ha minden jól megy, még párbajtőrözni is fogok. Mindenesetre ez sem lesz új számomra, hiszen két éve hatodik voltam a magyar bajnokságon, a négy közé jutásért Nagy Tímeától kaptam ki.

- Az Aubervilliers mennyire erős csapat?
- A bajnoki címvédő, és a legutóbbi BEK-en, amit a Honvéd nyert meg, a negyedik helyen végzett. A francia Seigneur csapatban vb-bronzérmes, és a holland Angad-Gaur is a legjobbak közé tartozik, vagyis elég erős csapat.

- Alakulhat úgy az élete, mint a párbajtőröző Király Hajnalkáé, aki Franciaországba ment férjhez, és azóta a francia válogatott erőssége?
- Megfordult a fejemben, de nem az motivál, hogy francia állampolgárságot kapjak és új célokat magam előtt görgetve bekerüljek a francia válogatottba. Azt persze előre nem tudhatjuk, mit hoz a jövő.

- Visszakerülhetne a magyar csapatba is...
- Mohamed Aida és Knapek Edina is idősebb nálam, nem tudom, hogy ők hogyan terveznek, de semmiképpen sem úgy akarok visszakerülni a magyar csapatba, hogy majd megüresedik két hely. A lányok előtt egyébként megemelem a kalapomat, hogy Európa-bajnokok lettek, s már szinte biztosan megvan az olimpiai kvótájuk. S őszintén szurkolok nekik, hogy Pekingben is nyerjenek.

- A 2012-es londoni olimpiát megcélozza?
- Úgy fogalmaznék, hogy nem vetem el a lehetőséget. Azért tizenöt évet már lehúztam a vívóteremben, előtte pedig öt évet szertornáztam, és még rengeteg más dolog is van az életemben. Már dolgozom a civil életben: főállásban egy ingatlanberuházó- és fejlesztő kft-nél vagyok piackutató, emellett besegítek anyukámnak az ő ingatlanirodájában, továbbá egy média iskolában tanulok. Szóval, még tényleg nem tudom, mit hoz a jövő.