Vágólapra másolva!
Bilbaóban megkezdődött a vaksakk-Világkupa. Az első játéknapon Polgár Judit párharca a bolgár exvilágbajnokkal 1-1-re végződött. Az első partit Topalov világossal megnyerte, miután nagymesternőnk leütött egy "mérgezett" gyalogot. A visszavágón a bolgár sakkozó a 14. lépésben tisztet nézett el. A kínai Bu Xiangzhi jó játékkal nyert az ukrán Szergej Karjakin ellen. Szerencsés kézzel sakkozott a legfiatalabb résztvevő, a 16 éves Magnus Carlsen, remivel menekült vesztett állásból, majd az indiai Pentala Harikrishna ajándékba adta vezérét. A második játéknapon Polgár Judit és Szergej Karjakin csatázik.

Meglepő hibák jellemezték a vaksakk-Világkupa első két fordulóját. Vezért és tiszteket is elnéztek a nagymesterek. A játéknap rangadóját Polgár Judit és Veszelin Topalov vívta. Az első játszmában a bolgár exvilágbajnok vezette a világos bábukat, és a szicíliai védelem Paulsen-változatában meglepő tervvel állt elő. Judit sajnos leütötte az áldozatul kínált "mérgezett" gyalogot, királya középen rekedt, és egy újabb hiba után már nem volt mentsége. A visszavágás gyorsan sikerült, Topalov a 14. lépésben ütésbe tette futóját, s azonnal feladta a reménytelen küzdelmet.

A kínai Bu Xiangzhi jó játékkal mutatkozott be. Az ukrán Szergej Karjakint szépen túljátszotta az első játszmában, majd sötéttel gond nélkül egyenlített ki. Bu Xiangzihoz hasonlóan 4 ponttal rajtolt a 16 éves Magnus Carlsen. (A győzelemért 3 pont jár, a remiért 1.)

Sötéttel kicsit jobban állt, az indiai Pentala Harikrishna nagy időzavarba is került, de kihasználta a felkínált ellenjáték lehetőségét. Carlsen hibázott és királya bajba került, huszárja kötésbe, védhetetlen volt a tisztvesztése. Harikrishna azonban "megkegyelmezett" ellenfelének. A francia védelmű második ütközetükben a manőverezések közepette mindkettőjüknek gyorsan fogyott a gondolkodási ideje, majd az indiai sakkozó igazi sakkvaksággal leütötte vezérével a védett gyalogot.

Az első játéknap eredményei:
I. forduló:
Veszelin Topalov (bolgár, 2769) - Polgár Judit (magyar, 2708) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 24)
Pentala Harikrishna (indiai, 2668) - Magnus Carlsen (norvég, 2714) döntetlen (Angol megnyitás, 59)
Bu Xiangzhi (kínai, 2692) - Szergej Karjakin (ukrán, 2694) 1 - 0 (Elfogadott vezércsel, 50)

II. forduló:
Polgár Judit (magyar, 2708) - Veszelin Topalov (bolgár, 2769) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 15)
Magnus Carlsen (norvég, 2714) - Pentala Harikrishna (indiai, 2668) 1 - 0 (Francia védelem, 35)
Szergej Karjakin (ukrán, 2694) - Bu Xiangzhi (kínai, 2692) döntetlen (Orosz huszárjáték, 28)

A verseny állása:
1-2.Bu Xiangzhi és Magnus Carlsen 4 pont
3-4. Polgár Judit és Veszelin Topalov 3
5-6. Pentalan Harikrishna és Szergej Karjakin 1

A második játéknap párosítása:
III. forduló: Polgár Judit - Szergej Karjakin, Magnus Carlsen - Bu Xiangzhi, Veszelin Topalov - Pentala Harikrishna
IV. forduló: Szergej Karjakin - Polgár Judit, Bu Xiangzhi - Magnus Carlsen, Pentala Harikrishna - Veszelin Topalov