Vágólapra másolva!
Oscar Pereiro hétfőn megkapta a 2006-os francia országúti kerékpáros körverseny, a Tour de France győztesének járó sárga trikót és aranyérmet.

A viadalt eredetileg az amerikai Floyd Landis nyerte, de őt megfosztották győzelmétől, eredményét törölték, miután szervezetében a doppingellenőrzés során az anabolikus szteroidok közé tartozó tesztoszteront találtak.

Landis a svájci székhelyű nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult. Ügyében később várható jogerős ítélet, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) Pereirót nyilvánította győztesnek, aki 2006-ban 57 másodperccel Landis mögött a második helyen végzett.

"Természetesen más lett volna Párizsban, az ünneplő szurkolók előtt megkapni a díjakat, mint itt, a spanyol szövetség madridi irodájában, de a lényeg, hogy mától hivatalosan is én vagyok a győztes" - mondta Pereiro.

A 25 éves spanyol versenyzőt szintén doppingolással vádolták, miután az ő szervezetében az asztma gyógyítására használt szalbutamolt mutattak ki. Pereiro azonban orvosi igazolással rendelkezett arról, hogy szedheti a szert, ezt a dokumentumot ugyanakkor nem adta le a Tour de France rajtja előtt, ezért a szabályok szerint ő is vétkesnek számít.

Az UCI azonban méltányossági alapon nem büntette meg a kerékpárost, csak figyelmeztette, hogy legközelebb tartsa be az orvosi igazolások leadására érvényes határidőket.