Vágólapra másolva!
Csernoviczki Éva kedden nemcsak 21. születésnapját ünnepelhette, a tatabányai cselgáncsozó ugyanis az elmúlt hét végén ezüstérmes lett a minszki Világkupán, s a 48 kg-os súlycsoportban szinte olimpiai indulónak érezheti magát. Az európai kvalifikációs rangsorból az első öt versenyző jut ki Pekingbe, és Csernoviczki jelenleg a második helyen áll, jelentős előnnyel a harmadik előtt.

- Egy hónapja a Rio de Janeiró-i világbajnokságon már majdnem megszerezte a kvótát, hiszen a vb-ről a súlycsoportok legjobb hat versenyzője kijutott az olimpiára. Nagyon elkeseredett volt a hetedik helye miatt?
- A világbajnokságon a hetedik hely nem rossz eredmény, de az természetesen bosszantott, hogy a kvótáról lemaradtam. Pedig közel voltam hozzá, kétszer is egy győzelemre. Ám az egyenes ágon három győzelem után a négy közé jutásért kikaptam a román Dumitrutól, utána a vigaszágon megint nyertem egy meccset, a francia Jossinet viszont legyőzött.

- Mindenesetre két olyan versenyzőtől kapott ki, akik a súlycsoportok legjobbjai közé tartoznak.
- Ez így igaz, Jossinet ezüstérmes lett az athéni olimpián, két vb-n volt második, Dumitruról pedig azt kell tudni, hogy a legutóbbi négy Európa-bajnokságot ő nyerte. Ám amikor Rióban legyőzött, eléggé magam alatt voltam... Ez volt a fájóbb vereség, mert tudtam, hogy ha kikapok, akkor két borzasztóan nehéz mérkőzés vár rám.

- A világbajnokság után azonban nem akármilyen sorozattal rukkolt ki: a tallinni Világkupát megnyerte, utána ezüstérmes lett a rotterdami szuper A kategóriás Világkupán, legutóbb pedig a minszki Vk-n is. A vb után tovább vitte a lendülete?
- Így is fogalmazhatunk. A világbajnokságra már úgy mentem ki, hogy éreztem, jó formában vagyok, nyertem is négy meccset, így a hetedik hely is önbizalmat adott. S aztán a következő hét végén Tallinnban négy győztes meccsel első lettem. Előtte úgy voltam vele, hogy ha már a vb-n is közel kerültem a kvótához, akkor most összejöhet egy nagy eredmény.

- Eddig hány érme volt a felnőtt Világkupákról?
- A minszki ezüstöm a hetedik. Összesen egy aranyom, két ezüstöm és négy bronzom van. Az első Világkupa-érmem 2004-ből egy varsói bronz, 2005-ben Prágában lettem harmadik, 2006-ban ismét Varsóban, aztán idén megint Prágában, de az a verseny még nem számított bele az olimpiai kvalifikációs sorozatba. A tallinni arany, a rotterdami és a minszki ezüst viszont szerencsére már igen.

- A kvalifikációs rangsorban a kvótára pályázók között a második helyen áll 164 pontjával, a harmadiknak csak 90 van, a hatodiknak - akinek már nem járna kvóta - pedig 76. A számolgatást bonyolítja, hogy a sorozat végén mindenkinek a négy legjobb eredményét veszik figyelembe. Hogy kalkulál?
- A világbajnoki hetedik helyezésemért kapott húsz pontomon szeretnék javítani. Ha egy Világkupán bejutok a döntőbe, ott az ezüst már harmincnégy pontot ér, egy szuper Világkupán a bronz harmincat. Csak így tudnám növelni a pontszámaimat. S persze majd még a sorozat záró versenyén, az Eb-n.

Forrás: [origo]

Csernoviczki Éva (jobbra) a korábbi válogatott Nagy Patríciával és a Rio de Janeiróban vb-bronzérmes Mészáros Anett-tel

- Erre az évre már véget ért a Világkupa-sorozat. Jövőre minden Vk-n elindul?
- Ezt még nem tudom, annyi biztos, hogy a hamburgi és a párizsi szuper Világkupán ott leszek, hiszen ezeken több pontot lehet szerezni. Egyébként úgy készülhetünk, hogy az év eleji európai Világkupán minden bizonnyal indulnak a japán, koreai és kubai versenyzők is, vagyis jövőre sokkal nehezebb lesz érmet szerezni. Így az is előfordulhat, hogy marad a 164 pontom.

- Azért ez is bőven elegendő lehet a kvótához. Most hány százalékot ad arra, hogy kijut az olimpiára?
- Nem akarok semmit előre elkiabálni, ezért csak nyolcvanat.

- Azáltal különleges helyzetben van, hogy Tatabányán édesapja, Csernoviczki Csaba az edzője. Szó nélkül elvégzi a kirótt munkát, vagy olykor azért ellentmond neki?
- Kamaszkoromban megesett, hogy lázadoztam, de ez már a múlt. Az edzésen nem vitatkozom apuval.