Vágólapra másolva!
Saját bevallása szerint csúcsformában áll ki szombaton Düsseldorfban az amerikai Danny Santiago ellen Erdei Zsolt, a Bokszvilágszervezet (WBO) félnehézsúlyú világbajnoka.

A hetedik címvédésére készülő bunyós szavait edzője, Fritz Sdunek is megerősítette, hangsúlyozva: Madár erős edzőpartnerekkel gyakorolt, és meggyőző kondícióról tett tanúbizonyságot.

Kihívója, a 33 éves "Bronxi Bombázó" az esélytelenek nyugalmával készülhetett az összecsapásra, így többek között abban is bízik, hogy ellenfele majd lebecsüli őt: "Tisztelem Erdeit, de semmi több. A világbajnok remélhetőleg könnyebben veszi ezt a mérkőzést, én pedig kivárom a megfelelő lehetőséget" - jelentette ki a WBO ranglistájának jelenlegi 15-ödikje, aki eddig 32 csatát vívott a profik között, ebből 29-szer győzött (19 KO). Nem gyenge mérleg, az Universum-tulajdonos Klaus-Peter Kohl szerint pedig Santigo jó névnek számít, annyira azonban mégsem, hogy rá is nyomtassák a gálát hirdető plakátra...

A 25 profi mérkőzésén veretlen Erdei Zsolt utoljára a hazai közönség előtt szereplő német Thomas Ulrichot iskolázta le még tavaly júliusban, Santiago viszont legutóbb december 14-én bokszolt, s győzte le Marlon Hayest, így gyakorlatilag le sem állt az edzésekkel.

- Hogyan sikerült a felkészülés a szombati csatára? - kérdeztük Erdeitől.
- Mérkőzés előtt általában 8-10 héttel kezdődik a kemény munka, majd öt és fél héttel a a gála előtt jön a kesztyűzés időszaka. Ekkor 10 menetes meccseket vívok, ezúttal egy lengyel, egy orosz és nagy fekete dán fiú volt ebben a segítségemre - mindhármat alaposan megruháztam.

- Sikerült-e feltérképezni amerikai ellenfelet?
- Persze, megszereztük pár meccsének a felvételét, de nem néztem végig egyiket sem, csak bele-belepillantottam. Feltűnt, hogy nagyon "kötött lábú" gyerek, nem mozgékony, főleg hajlított karú felütésekkel, horgokkal próbálkozik.

- Volt már hasonló stílusú ellenfele?
- Talán Hugo Hernan Garay, de ő erőnlétileg jobban bírta, gyorsabb volt, egyeneseket is ütött.

- Fiatal apaként hogy ízlik a családi élet?
- Nagyon boldog vagyok, mert amikor hazamegyek a feleségem és a kisfiam vár. Nincs annál nagyobb boldogság, amikor gyermekem rám mosolyog, olyankor még a könnyem is kicsordul. Szeretem tisztába tenni, megfürdetni, beszélni hozzá.

- A család a legfontosabb? Nem fordult meg a fejében, hogy ideje lenne abbahagyni a bokszot?
- Nem, hiszen én a családomért is bokszolok. Azért, hogy ne legyen megélhetési gondunk, azért, hogy biztonságos háttérrel, boldogan nőjön fel a kisfiam. Hogy mi lesz a boksszal? Biztos vagyok benne, hogy időben fogom abbahagyni.

- A Hamburger Abendblatt a 2006-s év sportemberének jelölte. Hallott erről?
- Igen, nem is értettem. Talán azért, mert szépen lassan elismernek, nemcsak a klubomban, de Németországon belül is. Voltam már a ZDF sportstúdiójában, meghívtak talkshow-ba, de félig sem vagyok olyan ismert, mint Magyarországon.

Forrás: Bild Hamburg

Erdeinek dupla oldalt szánt a Bild Hamburg is. "A jobbik fog győzni, s az én leszek" - nyilatkozta Madár.

A düsseldorfi gála programja:
WBO félnehézsúlyú világbajnoki címmérkőzés:
Erdei Zsolt (25-0-0, 15 KO) - Danny Santiago (29-2-1, 19 KO)

WIBF papírsúlyú vb-címmérkőzés
Julia Sahin (16-0-0, 2 KO) - Anastasia Toktaulova (10-7-0, 1 KO)

Nagyközépsúly:
Balzsay Károly (14-0, 10 KO) - Soon Botes (25-10-0, 14 KO)

Nehézsúly:
Denisz Bojcov (16-0-0, 15 KO) - Sam Ubokane (11-7-0, 5 KO)

Kispehelysúly:
Bedák Zsolt (2-0, 1 KO) - Szergej Taszimov (8-24-2, 2 KO).

Bordás Gábor, Pincési László