Vágólapra másolva!
Az oszakai atlétikai világbajnokságon a tízpróbázó Zsivoczky Attila diszkoszvetésben a hatodik legjobb eredményt érte el, és főleg ennek köszönhetően két számmal a zárás előtt feljött a 12. helyre. A férfiak 50 km-es gyaloglása ausztrál győzelemmel zárult, Czukor Zoltánt kizárták.

A 2005-ös helsinki vb-n bronzérmes, tavaly Göteborgban Eb-2., de az év végén Achillesín-műtéten átesett Zsivoczky Attila idén még nem indult tízpróba versenyen, így csak szerény reményekkel érkezett Oszakába. Ám az mégis hideg zuhanyként hatott, hogy a pénteki nap, öt szám után mindössze a 19. helyen állt.

Szombaton reggel 110 méter gáton 14,82 mp-cel futamában harmadik lett, azonban a mezőnyben ez csak a 17. legjobb eredmény volt, és nem is tudott vele előrébb lépni. Diszkoszvetésben azonban kitett magáért, 46,80 méterrel győzött az A csoportban, és a B-ben is csak öten dobtak nagyobbat nála. Ennek köszönhetően Zsivoczky hét szám után feljött a 12. helyre. A délelőtti harmadik számban, rúdugrásban sajnos rosszul taktikázott, mert azután, hogy a 480 centit csak harmadikra teljesítette, a 490-et kihagyta, inkább 500-ra emeltetett, ami egyéni csúcs lett volna számára. Két kísérlet után azonban belátta, hogy erre most nincs esélye, harmadszor már nem is futott neki a magasságnak. Ebben a számban azonban így is csak tízen előzték meg, és megtartotta a 12. helyét.

Zsivoczky Attila két számmal a vége előtt 6576 ponttal rendelkezik, és jó esélye van arra, hogy a gerelyhajítás és az 1500 méteres síkfutás után meglegyen a 8000 pontja, ami olimpiai kvótát érne számára. A versenyben 7280 ponttal nagy meglepetésre a jamaicai Maurice Smith vezet, aki az athéni olimpián csak 14. volt. A második helyen a kazah Dmitrij Karpov (7169), a harmadikon az olimpiai bajnok és világcsúcstartó cseh Roman Sebrle (7059) áll.

Férfi 50 km-es gyaloglásban az ausztrál Nathan Deakes (3:43:53 óra) győzött, akinek eddigi legjobb eredménye az athéni olimpián 20 km-en elért harmadik helye volt. Az ezüstérmet az Európa-bajnoki címvédő francia Yohan Diniz (3:44:22), a bronzot a két éve Helsinkiben is harmadik olasz Alex Scwazer (3:44:38) szerezte meg. Czukor Zoltánt, aki 45 évesen a mezőny legidősebb indulója volt, a versenybírók szabálytalan gyaloglás miatt kizárták. Az 54 fős mezőnyben nyolcan jutottak még erre a sorsra, tizennégyen pedig feladták a versenyt.