Vágólapra másolva!
A belga világelső Justine Henin nyerte az amerikai nyílt teniszbajnokság női egyes versenyét, miután a fináléban legyőzte a negyeddöntőben Szávay Ágnest búcsúztató orosz Szvetlana Kuznyecovát.

Henin 2003 után másodszor győzött a US Openen. A belga klasszis tavaly is eljutott a döntőig, de akkor vereséget szenvedett egy másik orosz játékostól, Marija Sarapovától.

A 7. Grand Slam-diadalát begyűjtő Henin az egész mérkőzésen rendkívül magabiztosan teniszezett, s uralta a játékot. A két fél között elsősorban a nyerő ütéseket tekintve volt jelentős különbség, ugyanis míg az olimpiai bajnok belga fenomén 25-ször fejezte be sikerrel a labdamenetet, addig riválisa mindössze 11-szer tudta ezt megtenni.

Henin sikerének másik fontos eleme, hogy a kulcsjátékoknál rendre jobban koncentrált, ezt bizonyítja, hogy Kuznyecovának is megvoltak a lehetőségei a brékre, szám szerint hatszor, de mindannyiszor hibázott.

Henin így különösebb megerőltetés nélkül, kevesebb mint másfél óra alatt, két játszmában győzött a fináléban, ezzel azt a bravúrt hajtotta végre, hogy egyetlen szettet sem veszített el az egész tornán, hét riválisa közül pedig csak a Williams-testvérek, Serena és Venus tudtak négynél több gémet nyerni ellene. A női egyeseket tekintve pedig az elmúlt 31 év legsimább döntőjén nyert.

"Két fantasztikus héten vagyok túl, melynek során a legjobbamat nyújtottam végig, pedig a sorsolásomat tekintve kevesen gondolták, hogy meg tudom nyerni a tornát, hiszen nagyon nehéz ágra kerültem" - mondta a 25 éves bajnok, aki újságírói kérdésre úgy válaszolt, jobb teniszezőnek érzi magát, mint négy éve, amikor legutóbb diadalmaskodott a US Openen.

Kuznyecova érthetően kissé csalódottan nyilatkozott, s annak a reményének adott hangot a torna 2004-es győztese, hogy lesz még alkalma ismét döntőt játszani New Yorkban, s akkor majd jobban megy neki a tenisz. Heninről csak annyit mondott, hogy "hihetetlen menetelést mutatott be ezen a tornán". Henin sikerével 1,4 millió dollárt kasszírozott, míg a Kuznyecova 700 ezerrel vigasztalódhat.

Forrás: EPA

Kuznyecova szomorú magánya a döntő után

Az utóbbi három évben győztes, világelső svájci Roger Federer bejutott a férfi egyes döntőjébe, miután a legjobb négy között három játszmában nyert az orosz Nyikolaj Davigyenko ellen. Federer ellenfele a fináléban a szerb Novak Djokovic lesz.

női egyes, döntő:
Henin (belga, 1.) - Kuznyecova (orosz, 4.) 6:1, 6:3

férfi egyes, elődöntő:
Federer (svájci, 1.) - Davigyenko (orosz, 4.) 7:5, 6:1, 7:5