Vágólapra másolva!
A hét végén befejeződik a Golden League-sorozat, de a hat állomásból még kettő hátra van: pénteken Brüsszelben, vasárnap pedig Berlinben találkoznak a földkerekség legjobb atlétái. A férfi 100 méter világbajnoka, Tyson Gay azonban megijedt a múlt vasárnap szenzációs világcsúcsot repesztő Asafa Powelltől, és lemondta a részvételt. A GL-sorozat egymillió dolláros fődíjáért már csak Jelena Iszinbajeva és Sanya Richards van versenyben.

A brüsszeli Van Damme-emlékverseny (www.sport.be/memorialvandamme/2007/eng) igazgatója, Wilfried Meert szerette volna összehozni Tyson Gay és Asafa Powell csúcstalálkozóját, és elmondása szerint Powell múlt vasárnapi, Rietiben futott 9,74 másodperces világcsúcsán bukott meg a dolog.

"Gay nem akar kikapni" - summázta a hiábavaló erőfeszítéseit Meert, aki szerint ha a jamaicai csak 9,98-at fut Rietiben, akkor Gay is eljött volna a belga fővárosba. Így viszont az oszakai vb-n a 100 és 200 méter, illetve a 4x100 m-es váltó aranyérmét is begyűjtő amerikai vágtázó szóvivője útján azt tudatta, hogy fáradt, és pihenésre van szüksége.

Powell már Brüsszelben újfent leszögezte, hogy a 9,74-es időnél is képes jobbra, de a hét végére nem ígért új világcsúcsot. A vb-n 100 méteren meglepetésre csak harmadik helyen zárt sprinter nem üzengetett a meghátráló Gaynek, éppen ellenkezőleg, megértését fejezte ki, hogy nagy ellenfele elfáradt a hosszúra nyúlt szezonban. S mint Powell megjegyezte, a jövőben nem is kíván foglalkozni másokkal, kizárólag saját magával, és csak arra koncentrál, hogy aranyérmes legyen a pekingi olimpián.

A jamaicaiak klasszisával ellentétben egy másik megasztár, az etióp Kenenisa Bekele bevallottan világcsúcsjavításra készül: a 10 ezer méteren két éve éppen Brüsszelben felállított 26:17,53 perces rekordját szeretné megdönteni. A táv olimpiai és világbajnokát az is motiválja, hogy hazájában milleniumi ünnepségsorozat zajlik, amelyhez így ő is hozzájárulhatna. (Az afrikai országban egy ősi vallási naptár időszámítása szerint szeptember 12-én köszöntött be a 2000. év.)

Forrás: EPA

Gay (középen) és Powell (jobbra) párharca ezúttal elmarad

Valószínűleg már csak azért is nagyon sokan szurkolnak majd neki, mert mennyiben Bekele - vagy bárki más - világcsúcsot ér el Brüsszelben, a Baudouin király-stadion valamennyi nézője ingyen sörözhet az egyik szponzor felajánlása révén.

A versenyre nyilván nem ezért, de mind a 47 ezer belépőjegy elővételben elkelt. A belgák szeretnék megünnepelni az oszakai vb-n váratlanul bronzérmet szerzett női 4x100-as váltójukat (Olivia Borlee, Hanna Mariën, Elodie Ouédraogo és Kim Gevaert voltak a hősök), és testközelből látni a világ legjobbjait: összesen ötvennégy oszakai érmes indul a versenyen, köztük tizenhárom egyéni világbajnok.

A nagy forgatagban némileg háttérbe szorul, hogy a Golden Leauge-sorozat egymillió dolláros fődíjáért már csak ketten vannak versenyben: az orosz Jelena Iszinbajeva rúdugrásban, az amerikai Sanya Richards pedig 400 méteren Oslóban, Párizsban, Rómában és Zürichben is győzni tudott. Amennyiben Brüsszelben és vasárnap Berlinben (http://www.istaf.de/start.php) is nyernek, akkor mindketten félmillió dollárt tehetnek zsebre. Ha csak egyikük győz a belga és a német fővárosban is, az illető értelemszerűen egymilliót kasszíroz.