Vágólapra másolva!
A stuttgarti tornász világbajnokság első döntőjében, a női csapatverseny fináléjában az Egyesült Államok győzött, megelőzve Kínát és Romániát. Az oroszok drámai végjáték után maradtak le a bronzról: az utolsó szeren, ugrásban az egyik versenyzőjük nulla pontot kapott.

Bár ugrásban és felemáskorláton egyaránt az amerikaiak gyűjtötték a legtöbb pontot, a harmadik szeren, gerendán két versenyzőjük is hibázott, így itt csak a negyedik helyet szerezték meg, és a kínaiak egy tizeddel megelőzték őket. A sorsolás úgy hozta, hogy a két rivális csapatot mindig ugyanazon a szeren szólították, így a végén talajon dőlt el a világbajnoki cím sorsa, mégpedig az amerikaiak javára. A Liukin, Sacramone, Worley, Johnson, Peszek, Hong összetételű hatos végül majdnem egy egész pontot vert az ázsiaiakra.

A bronzérmet a románok szerezték meg, ám ez nem rajtuk múlott. Az oroszok harmadik helye biztosnak tűnt, de a negyedik szeren, ugrásban a második versenyzőjük, Kramarenko nulla pontos produkcióval rukkolt ki, ami azt eredményezte, hogy csapata utolsó, nyolcadik lett a döntőben... Mindazonáltal egy másik orosz versenyző, a mindössze 14 éves Szemjonova elkápráztatta a közönséget és a szakembereket is; a pontozók felemáskorláton 16,325-öt adtak a gyakorlatára, s ennél többet csak Liukin kapott, 16,375-öt.

A magyar delegációt azonban a hét végi szerenkénti döntők foglalkoztatják, ezek közül is a lólengés fináléja, ahova a kétszeres Európa-bajnok Berki Krisztián a második legmagasabb pontszámmal (15,925) került be, a címvédő kínai Hsziao Csün (16,275) mögött. Szerdán elkészült a szólítási sorrend, és eszerint a kínai versenyző negyedikként, Berki pedig közvetlenül utána mutatja be a gyakorlatát. Ez számunka némi előnyt jelent, de az UTE versenyzőjének annyi ideje nem lesz, hogy Hsziao Csün pontszámát látva átgondolja, mekkora kockázatot kellene vállalnia. Berkinek mindenesetre csak a világbajnoki cím jelent olimpiai kvótát.

Az egyéni összetett selejtezőjében 44. helyen zárt Gál Róbert kedden hajszállal maradt le a kvótáról, hiszen a 43. helyezett grúz versenyző már pekingi indulónak tekintheti magát, de a KSI versenyzőjének is jók a kilátásai. Bár a kvalifikációs rendszerben van néhány homályos pont - éppen ezért az olimpiai indulók listáját hivatalosan csak vasárnap este közli a Nemzetközi Tornaszövetség -, ha a hét végi szerenkénti döntőkben legalább egy olyan tornász győz, amelynek a nemzete teljes csapatot, azaz hat versenyzőt indíthat Pekingben (tizenkét ilyen ország van), akkor Gál is biztosan kijut a jövő évi ötkarikás játékokra.

Érdekesség, hogy Berki Krisztiánhoz hasonlóan több más klasszis is kényszerhelyzetben van. A szlovének két világbajnoka, Pegan nyújtón, Petkovsek korláton, az ugyancsak vb-aranyérmes holland Van Gelder gyűrűn, a vb-ezüstérmes lengyel Blanik ugrásban szintén csak világbajnoki címmel juthat ki Pekingbe.

Eredmények, nők, csapat: 1. Egyesült Államok 184,400; 2. Kína 183,450; 3. Románia 178,100; 4. Olaszország 175,450; 5. Brazília 175,125; 6. Franciaország 173,600; 7. Nagy-Britannia 169,175; 8. Oroszország 164,525.