Vágólapra másolva!
Mexikó fővárosában négy döntetlen született a nyolcfős sakkvilágbajnoki döntő első fordulójában. A magyar színeket képviselő Lékó Péter a spanyol megnyitásban a sötét bábukat vezetve gond nélkül remizett az orosz Alekszander Griscsukkal. Gyorsan pontosztozkodással végződött az orosz rangadó, a címvédőként induló Vlagyimir Kramnyik és Peter Szvidler párharca, a világranglistát vezető indiai Viswanathan Anand és az izraeli Borisz Gelfand meccse. Pontosztozkodás született az orosz Alekszander Morozevics és az örmény Levon Aronjan partijában is. A második játéknapon Lékó ismét sötét lesz, Szvidlerrel mérkőzik meg.

Nagyon békés első fordulóval megkezdődött a sakkvilágbajnoki döntő. A Sheraton Centro Historico Hotelben három és fél órai játék után mind a négy játszma pontosztozkodással végződött. Elmaradtak a sakkrajongók által remélt éles küzdelmek, a nagymesterek a biztonságot, a biztos remi elérését tűzték zászlajukra.

A döntetlenek sorát a világranglistát vezető Viswanathan Anand és az izraeli Borisz Gelfand pontosztozkodása nyitotta meg, majd a két gyerekkori jó barát, Vlagyimir Kramnyik és Peter Szvidler hagyta el a küzdőteret.

Eredeti gondolattal kezdődött az orosz Alekszander Morozevics és az örmény Levon Aronjan összecsapása, de a sorozatos cserék után logikus volt a békekötés. Lékó Péter a sorsolás szerint az első két partiját sötéttel játssza, az első játszmát gond nélkül remizte el a legfiatalabb résztvevővel, a háromszoros olimpiai bajnok 23 éves Alekszander Griscsukkal.

Az első forduló eredményei:
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2769) - Peter Szvidler (orosz, 2735) döntetlen (Vezércsel, 23)
Alekszander Morozevics (orosz, 2758) - Levon Aronjan (örmény, 2750) döntetlen (Vezérindiai védelem, 25)
Viswanathan Anand (indiai, 2792)- Borisz Gelfand (izraeli, 2733) döntetlen (Orosz huszárjáték, 22)
Alekszander Griscsuk (orosz, 2726) - Lékó Péter (magyar, 2751) döntetlen (Spanyol megnyitás, 28)

A második forduló párosítása:
Szvidler - Lékó
Gelfand - Griscsuk
Aronjan - Anand
Kramnyik - Morozevics