Vágólapra másolva!
Navarrete József, az atlantai olimpián ezüstérmes magyar kardvívó válogatott tagja öt évre Spanyolországba szerződött, ahol a női kardvívó válogatott kapitánya lesz.

A kubai-magyar házasságból született "Pepe" 1977-ben került végleg Magyarországra. Ő volt az első színesbőrű sportoló, aki piros-fehér-zöld mezben - az UTE majd a BSE versenyzőjeként - komoly nemzetközi sikereket ért el.

"Tizenkét évesen érkeztem Budapestre, s mindössze egytől tízig tudtam számolni" - emlékezett Pepe a kezdetre. "Kubában kisgyerekként az atlétikai vágtaszámokban versenyeztem, itt a bátyámmal a Dózsában kezdtem vívni. Jakab László, Körmöczi Csaba, Bodoki Ákos és Zarándi Csaba voltak a mestereim. Korosztályos sikereim ellenére sokáig csak játéknak fogtam fel az egészet. Junior válogatottként éltem meg az első megkülönböztetést, ami csak megkettőzte az erőfeszítéseimet. Nekem mindenért többet kellett teljesítenem; az eredményeim ellenére Barcelonából is itthon felejtettek."

Navarrete 1993 és 1999 között folyamatosan a világranglista első nyolc helyezettje között szerepelt, s részt vehetett az 1996-os atlantai olimpián. "Ez egy álom beteljesülését jelentette számomra. Különösen azután, hogy onnan ezüstéremmel térhettem haza. Köszönettel tartozom Kovács Tamás akkori kapitánynak, aki kikényszerítette belőlem a jó eredményeket. Harmincnyolcszor szerepeltem Világkupán a legjobb nyolc között, 1998-ban Eb-harmadik lettem egyéniben. Sydneybe mindennek ellenére megint nem jutottam ki..."

Navarrete versenyzőként az utolsó két évet a BSE-ben töltötte, majd Gödöllőre szerződött edzőnek. Most pedig jön, Spanyolország, a madridi sportközpontban folytatja pályafutását.

"Itthon igazából nem igényelték a munkámat, nemzetközi versenybíróként is a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) elnökének meghívása kellett ahhoz, hogy külföldön is közreműködhessek. Egyébként már két éve hívtak Venezuelába és Mexikóba is, de olyan messzire nem akartam menni. A spanyolok ismételt ajánlatát viszont elfogadtam. A 16-20 év közötti válogatott női kardozókkal igen jó körülmények között foglalkozhatok majd. A vezetők türelmesek, nem kergetnek pekingi álmokat. Ők már most a londoni olimpiát veszik célba, ezért is kötöttek velem ötéves megállapodást."