Vágólapra másolva!
Mexikóvárosban lejátszották a sakkvilágbajnokság második fordulóját, Lékó Péter sötéttel remizett Peter Szvidlerrel. A spanyol megnyitás Marshall támadásában vívtak elméleti értékű csatát, az orosz nagymester új terve gondokat okozott sakkozónknak. Szvidler gyalogot nyert, de a végjátékban előnyét nem tudta érvényesíteni. Értékes győzelmet ért el a világranglistát vezető Viswanathan Anand. Az indiai exvilágbajnok megnyitási újítást vetett be az örmény Levon Aronjannal szemben, aki a sakktábla mellett nem tudott megbirkózni a feladattal. A címvédő Vlagyimir Kramnyik tőle szokatlanul éles változatot választott, tisztet is áldozott. Honfitársa, Alekszander Morozevics időzavarban nem tudta hárítani a világbajnok fenyegetéseit. A harmadik játéknapon Lékó világossal az izraeli Borisz Gelfanddal játszik, Anand-Kramnyik csúcsrangadó lesz.

Mexikó fővárosában, a Sheraton Hotelben zajló sakkvilágbajnokság második játéknapján a sötéttel játszó Lékó Péter megszerezte második fél pontját. Az orosz Peter Szvidler honfitársától, Alekszander Griscsuktól eltérően "engedélyezte", hogy nagymesterük megjátssza a Marshall támadást, amelyet a 2004-es brissagói világbajnoki döntő 8. partijában vetett be először. Szvidler a döntőn Vlagyimir Kramnyik szekundánsa volt. A villámgyorsan lehúzott 14 lépés után az orosz sakkozó 15.Ve2-vel folytatta, s ez alapos fejtörést okozott Péternek.

A láthatóan előkészített változat meglepte sakkozónkat, aki hosszasan tűnődött, egyre nagyobb időhátrányba került. Világos futópárja jogos aggodalomra adott okot, de Lékó megtalálta a legjobb ellenszert. A lebonyolításkor gyalogot vesztett, de a vezérek és azonos színű futók mellett tudta tartani a döntetlent. Két sötét partijából két remit ért el, nem rossz kezdés.

Még elégedettebb lehet a világranglistát vezető Viswanathan Anand, aki sötéttel kényszerítette megadásra a titkos favoritnak kikiáltott Levon Aronjant. Az indiai exvilágbajnok újított a 17. lépésben, az örmény olimpiai bajnok nem talált hathatós ellenszert. Vishy hiba nélkül, könnyedén játszotta kedvezőbb állását, Aronjan nem talált ellenszert. Amikor bástyája h5-n kelepcébe került, már érezhette, hogy közel a vég.

A forduló másik győzelmét a címvédő Vlagyimir Kramnyik aratta. Az orosz világbajnok meglepte ellenfelét, de a sakkrajongókat is, hogy taktikai térre terelte a játszmát, gyalog, majd tisztáldozata honfitársát, Alekszander Morozevicset időzavarba kergette. Moro hibázott, a taktikai kézitusában rosszul számolt, és a világos szabadgyalogok győzedelmes előretörésével szemben nem volt ellenszere. A harmadik fordulóban fokozott érdeklődéssel várjuk a csúcsrangadót, Anand és Kramnyik összecsapását.

Jól vizsgázott az orosz Alekszander Griscsuk elméleti felkészültségből. Az orosz Borisz Gelfand ellen könnyen egyenlített ki, korán békét kötöttek.

A második forduló eredményei:
Peter Szvidler (orosz, 2735) - Lékó Péter (magyar, 2751) döntetlen (Spanyol megnyitás, 43)
Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Alekszander Griscsuk (orosz, 2726) döntetlen (Vezérindiai védelem, 23)
Levon Aronjan (örmény, 2750) - Viswanathan Anand (indiai, 2792) 0 - 1 (Félszláv védelem, 41)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2769) - Alekszander Morozevics (orosz, 2758) 1 - 0 (Katalán megnyitás, 27)

A verseny állása:
1-2. Vlagyimir Kramnyik és Viswanathan Anand 1,5 pont
3-6. Lékó Péter, Borisz Gelfand, Alekszander Griscsuk és Peter Szvidler
7-8. Levon Aronjan és Alekszander Morozevics 0,5

A 3. forduló párosítása:
Anand - Kramnyik
Griscsuk - Aronjan
Lékó - Gelfand
Morozevics - Szvidler