Élő:
Vágólapra másolva!
Csollány Szilveszter hosszú idő után újra tornacsarnokban tölti napjai egy részét, ami azonban nem azt jelenti, hogy Sydney olimpiai bajnoka a visszatérést tervezné. A magyarázat annyi, hogy az elmúlt napokban Sopronban beindította a nevével fémjelzett tornaiskolát.

- Régi terve volt, hogy tornaiskolát nyisson? - kérdeztük a gyűrűn olimpiai, világ- és Európa-bajnok Csollány Szilvesztert.
- Azt mondhatom, hogy igen, hiszen ezt már akkor is terveztem, amikor még Budapesten laktam. A sportolói pályafutásom lezárása után rengeteget töprengtem, hogy mihez kezdjek, és a Honvéddal együttműködve szerettem volna nyitni egy tornaiskolát. Ám akkoriban az egyesületnél sok volt a bizonytalansági tényező, így a létesítmények sorsával kapcsolatban is. És úgy semmiképpen sem akartam belevágni, hogy esetleg pár hónap után azzal kell szembesülnöm, eladják a tetőt a fejem fölül, mert bevásárlóközpontot vagy benzinkutat építenek oda.

- Sopronban nincsenek ilyen aggodalmai?
- Itt szerencsére nincsenek. A Csollány Tornaiskola a Soproni Torna Club mellett működik, és jól kiegészítjük egymást. Az egyesületben a versenysport van az előtérben, nálam pedig az úgymond hobbitorna. Amikor az Egyesült Államokban éltem és magam is dolgoztam kisebb klubokban, tapasztaltam, hogy nagy átlagban száz gyerekből legalább kilencven hobbiból jár le a terembe tornászni. Szerintem erre nálunk is van igény. Szülőkkel beszélgetve sokszor hallom, szívesen hoznák a gyerekeiket tornára, hogy egyszerűen csak mozogjanak, legyenek egészségesek. Ezeknek az anyukáknak, apukáknak hosszú távon nem az a céljuk, hogy a gyermekük egyszer majd versenyezni kezdjen. Akik azonban ezt szeretnék, azok számára itt az egyesület, ahol egykori versenyzőtársam, Pánczél Miki a vezetőedző. Vagyis ő foglalkozik a profikkal, én a hobbitornászokkal, de azért lehet "átjárás". Ha egy kimondottan tehetséges srác nálam tűnik fel, és a szülő is úgy gondolja, nem hagyjuk elkallódni.

- A Csollány Tornaiskolában mi a "felvételi korhatár"?
- Nincs ilyen. Bízom benne, hogy a tizenéves korosztályból, de akár a szülőkből is sokan betalálnak hozzánk a mozgás öröméért, és idővel összeállnak majd tiz-tizenkét fős csoportok. Ez az optimális létszám egy csoportban.

- Mit gondol, a Csollány név mennyire húzóerő?
- A szülők számára mindenképpen motiváló lehet, de az első alkalommal elhozott gyerekeket nekem kell megnyerni, hogy legközelebb is szívesen jöjjenek hozzám. A négyéves csöppség nyilván azt sem tudja, hogy az olimpia mi fán terem.

Forrás: [origo]

Csollány Szilveszter az öttusázó olimpiai bajnok Martinek Jánossal a Peking Szurkolói Klub egyik rendezvényén

- Más téma, de igazán aktuális: mennyire követi figyelemmel a stuttgarti világbajnokság történéseit?
- A mieink szereplését illetően természetesen képben vagyok, annak ellenére, hogy a vb első napjairól egyetlen televíziós adón sem volt közvetítés, és ez nagyon felbosszantott. Tudtam, Gál Robi a sérülései után nincs olyan formában, hogy most talajon vagy ugrásban bekerüljön a döntőbe, ennek ellenére bízom benne, hogy azért kijut a pekingi olimpiára. Berki Krisztiánnak nagyon nehéz dolga van, hiszen neki a kvótához meg kell nyernie a lólengést. Erre kétségkívül van esélye, de nem szabad elfelejteni, hogy a döntőben nem csak a gyakorlatok döntenek, hanem a sportdiplomácia is. A legjobb példa, hogy az athéni olimpián a pontozók gyűrűn a görög Tambakoszt hozták ki győztesnek, amin az egész világ csodálkozott...

- Ön ott lesz Pekingben?
- A Peking Szurkolói Klub tagja vagyok, így úgy néz ki, hogy szurkolóként én is megyek az olimpiára.