Vágólapra másolva!
A stuttgarti torna vb-n Berki Krisztián a selejtező első csoportjában lólengésben a legmagasabb pontszámot kapta, s gyakorlatilag biztosra vehető, hogy a 15,925 elegendő lesz a döntőbe jutáshoz. Összetettben Gál Róbert és Hetrovics Marcell közül előbbi szerepelt jobban, így neki maradt esélye arra, hogy olimpiai kvótát szerezzen. Amihez Berkinek szombaton vb-arany kellene.

Az, hogy Böczögő Dorina után a férfiak egyéni összetett versenyében is szerez-e olimpiai kvótát magyar tornász, csak kedden késő este, a selejtező zárása után derül ki. Ám az már hétfőn eldőlt, hogy az esetünkben ezen a fronton megszerezhető egyetlen pekingi részvételi jogért Gál Róbert maradt versenyben. A talajon vb- és Eb-bronzérmes Gál ugyanis 86,725, Hetrovics Marcell pedig csak 85,175 pontot kapott a selejtezőben. "A nyújtó és a lólengés gyengén sikerült, de nem volt nagyobb rontásom. Van miért izgulnom, kedd estére azonban minden kiderül" - fogalmazott Gál Róbert.

A selejtező zárása után az egyéni összetettben legjobb 18 nemzet versenyzőinek eredményeit "kiejtik", és a hét legjobb tornász - de nemzetenként csak egy - név szerint kvalifikálja magát az ötkarikás játékokra. A férfiaknál a hat szervilágbajnok is résztvevője lesz olimpiának, ám ha olyan nemzetek versenyzői győznek, akik már egyébként is szereztek kvótát, őket is kihúzzák a listáról, és az egyéni összetettben megszerezhető pekingi helyek száma nő.

A kétszeres Európa-bajnok Berki Krisztián lólengésben az első csoportban a legmagasabb pontszámot kapta, 15,925-öt, amely szinte biztosan elegendő a döntőbe jutáshoz. Viszonyításképpen: tavaly az aarhusi vb-n -amelyen az UTE versenyzője nem indult - a kínai Hsziao Csün 16,025-tel lett arany-, az ausztrál Sellathurai 15,750-nel ezüstérmes. Berkinek az idei amszterdami Eb-n a döntőben 15,800 is elegendő volt a győzelemhez, ám a selejtezőben 16,175-re értékelték. Hétfőn a vb-n az első csoportban a második legmagasabb pontszámot a japán Tomita kapta, de ő is csak 15,375-öt.

"A gyakorlatom alapjában véve jól sikerült, de a végén akadt egy kisebb hibám. A kiinduló pontszámom csak 6,4 lett, így összességében a 15,925 pont nem is olyan rossz. Idén volt már ennél jobb gyakorlatom és magasabb pontszámom is, de remélem, a szombati fináléban lesz még jobb is" - nyilatkozta Berki, akinek a gyakorlata alapesetben - ha minden elemet tökéletesen végrehajt - 6,7-es kiinduló pontszámú. Hsziao Csüné 6,6. S ez azért is lényeges, mert a kvalifikációs rendszerből adódóan a csak lólegésben induló Berkinek világbajnoki arany kell ahhoz, hogy olimpiai kvótát szerezzen, az ezüst ehhez már kevés...

Altorjai Sándor, a Magyar Torna Szövetség főtitkára a következőket mondta el a magyarok hétfői szereplése után: "Nagyon bízunk Berki Krisztiánban, kilencvenkilenc százalék, hogy ezzel az eredménnyel finálés, és a döntőben a magas kiinduló pontszámú gyakorlatot mutatja be. Összetettben Gál Robinak mindenképpen esélye van a kvótaszerzésre. A legtöbb szervilágbajnokot szerintem az egyébként is kvótához jutó tizennyolc nemzet adja majd, így vasárnap további helyek szabadulhatnak fel."