Vágólapra másolva!
Már a szombati rajt előtt rekordot hozott a 11. szabadtéri atlétikai világbajnokság: Oszakában 203 nemzet versenyzői indulnak, s így egy ország lobogójával többet húznak fel a stadionban, mint 1999-ben, Sevillában.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség 212 tagállamából kilenc így is távol marad a 2007-es esztendő legrangosabb világversenyétől, amelyen az előztes rajtlista alapján 1981 versenyző - 1051 férfi és 930 nő - indul. Ám ezek a számok nem felelnek meg a valóságnak. A listán szerepel például még Németh Roland neve is, de a 100 méteres síkfutás magyar csúcstartója sérülés miatt kénytelen volt visszalépni.

Friss hír, hogy a svédek olimpiai bajnok hármasugrója, Christian Olsson ugyancsak kihagyja a vb-t. Az elmúlt két évben négyszer operált klasszis idén a párizsi Golden League-versenyen 17,56 méter ugrott, ezzel harmadik a világranglistán, de az elmúlt hét végén a svédek marugamei edzőtáborában, vagyis már Japánban újra megsérült...

A vb-n a legnépesebb mezőny maratonfutásban lesz; a férfiaknál 37 országból 91, a nőknél 32 országból 71 versenyző áll rajthoz. A sorban ezután a klasszikus 100 méteres síkfutás következik, amely a legtöbb nemzetet mozgatja meg: a férfiaknál 57 ország 75, a nőknél ugyancsak 57 ország 74 sprinterét nevezték előzetesen.

Forrás: EPA

Christian Olsson kihagyja a vébét

Élve a lehetőséggel, hogy a vb-re az az ország is nevezhet egyetlen atlétát, amelynek nincs vb-szintet teljesítő versenyzője, Afganisztán 11,68, Kiribati 11,81 másodperces egyéni csúccsal rendelkező férfi sprintert dob csatasorba. S meglehet, hogy valamelyikük éppen a 9,77-tel világcsúcstartó jamaicai Asafa Powell mellett fut majd a selejtezőben.

Ami a pont-, illetve halványan éremszerzési reményekkel is kecsegtető magyar érdekeltségű számokat illeti, a férfiaknál kalapácsvetésben 29, diszkoszvetésben 33, tízpróbában 36 versenyző indulása várható. A mezőnyből kalapácsvetésben Pars Krisztián a negyedik, diszkoszvetésben Máté Gábor a tizenegyedik, Kővágó Zoltán a tizenkettedik legjobb idei eredménnyel rendelkezik. A két évvel ezelőtt helsinki vb-n legjobb magyar versenyzőként bronzérmes Zsivoczky Attila az őszi műtétje óta még nem indult tízpróbaversenyen.