Vágólapra másolva!
Hétfőn, Pakson lejátszották az V. Marx György emlékverseny nyolcadik fordulóját. Az éllovas Pentala Harikrishna sötéttel remizett Berkes Ferenccel, és megőrizte félpontos előnyét. Pontosztozkodással zárult Viktor Korcsnoj és Balogh Csaba összecsapása. Ács Péter sötéttel nyert Hou Yifan ellen, előrelépett a táblázaton, holtversenyben második helyről várja a hajrát.

Két fordulóval a 14-es kategóriájú torna befejezése előtt még négyen pályáznak az első helyre. A címvédő Pentala Harikrishna félpontos előnnyel vezet három riválisa előtt. A nyolcadik fordulóban elméleti szempontból is érdekes csatában remizett Berkes Ferenccel. A paksi nagymester minőséget áldozott, hogy a középen rekedt királyra támadjon, de az indiai sakkozó tempóra kiremizte a játszmát.

Kedvezőnek tűnt Balogh Csaba állása a viadal doyenjével, Viktor Korcsnojjal szemben, de a vezércsere után a rutinos ellenfél megmentette a fél pontot. Ács Péter negyedik győzelmét aratta, de számláján három vereség is van. A szicíliai védelem Richter-Rauser változatában szépen túljátszotta az óvatosan sakkozó 13 éves Hou Yifant, bástyavégjátékban szabadgyalogja eldöntötte a pont sorsát.

A 8. forduló eredményei:
Viktor Korcsnoj (svájci, 2610) - Balogh Csaba (magyar, 2568) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 35)
Hou Yifan (kínai, 2523) - Ács Péter (magyar, 2530) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 52)
Berkes Ferenc (magyar, 2597) - Pentala Harikrishna (indiai, 2664) döntetlen (Szláv védelem,

A verseny állása:
1. Pentala Harikrishna 5 pont
2-4. Viktor Korcsnoj, Ács Péter és Balogh Csaba 4,5
5. Berkes Ferenc 3,5
6. Hou Yifan 2

A 9. forduló párosítása:
Berkes - Korcsnoj
Harikrishna - Hou Yifan
Ács - Balogh