Vágólapra másolva!
A volt profi bokszvilágbajnok James Toney november 24-e után bármikor ringbe szállhat, miután Kalifornia állam illetékes sportbizottsága felére csökkentette egyéves eltiltását, amelyet - 2500 dolláros pénzbüntetés mellett - doppingolásért kapott május 24-én.

Az amerikai öklözőt anabolikus szteroid - boldenol és sztanozolol - használata miatt marasztalták el, jóllehet Toney mindvégig tagadta, hogy tudatosan nyúlt volna teljesítményfokozó szerhez. Az eset külön érdekessége, hogy vele együtt tiltották el ugyancsak egy esztendőre májusi riválisát, Danny Batcheldert, tudniillik a honfitársról is kiderült: szintúgy anabolikumot hívott segítségül ringprodukciója hatékonyabbá tétele végett az amúgy Toney pontozásos sikerével zárult meccs előtt. Batchelder is fellebbezett, de ő nem jelent meg a hétfői bírósági meghallgatáson, ennélfogva esetében érvényben maradt az egy évre szóló boksztilalom.

Az augusztus 24-én 39. életévét betöltő Toney, aki korábban középsúlyban, nagyközépsúlyban és cirkálósúlyban is eljutott a világbajnoki címig, nem először keveredett doppingügybe. 2005 májusában hivatalosan is megfosztották a Boksz Világszövetségnél (WBA) a nehézsúlyban őrzött vb-övétől annak nyomán, hogy szervezetében az anabolikus szteroidok közé tartozó nandrolont találtak a John Ruiz elleni, április 30-i címmérkőzést követő ellenőrzésen. A kihívó - és a doppingot illetően akkor is ártatlanságára hivatkozó - Toney eredetileg egyhangú pontozással győzött, de a WBA illetékese bejelentette: New York állam sportbizottsága utólag diszkvalifikálja őt, ráadásul két évig nem vívhat címmérkőzést a szervezetnél. Akkor a címétől megfosztott amerikai öklöző 10 ezer dolláros pénzbüntetést kapott, ezen kívül 90 napig nem léphetett kötelek közé.