Vágólapra másolva!
A nőknél a 100 m gát és a diszkoszvetés a címvédők sikerét hozta, férfi magasugrásban és női 400-on viszont meglepetés született az oszakai atlétikai világbajnokság ötödik napján.

Női 100 m gáton 12.46 mp-cel nyert a címvédő amerikai Michelle Perry, aki a legjobbkor volt elöl, a célban. Az utolsó gátig a döntő egyetlen európai futója, a kontinensbajnok Susanna Kallur vezetett egy hajszállal, akkor azonban megindultak a többiek, s a szép svéd lány dobogóra sem került. Perry mögött a párizsi vb-első kanadai Perdita Felicien lett a második, a 2005-ös vb-második jamaicai Delloreen Ennis-London a harmadik.

A női diszkoszvetésben is a címvédő diadalmaskodott: a 14 esztendeje a világ élvonalához tartozó, 39 éves német Franka Dietzsch első dobásával (66,61) nyert, ezzel harmadik világbajnoki aranyát gyűjtötte be, mivel még 1999-ben, Sevillában állhatott először a dobogó legfelső fokára. Az Európa-bajnok orosz Darija Piscsalnyikova ötödik kísérletével megelőzte az így harmadik kubai Yarelis Barriost.

A férfi magasugróknál 2,33 méter után már csak négyen maradtak versenyben, 2,35-ön viszont búcsúzott az olimpiai bajnok svéd Stefan Holm, aki idei 14 fellépéséből 12-szer nyert. Ezt a magasságot az új szupertehetség, az egyedi, "kalimpálós" technikával ugró bahamai Donald Thomas vitte elsőre, az orosz Jaroszlav Ribakov és - meglepetésre - a ciprusi Kiriakosz Joannu másodikra. Az idei világranglistát vezető, gyakorlatilag csak második éve versenyző Thomas ezzel meg is szerezte az első helyet, mivel a 2,37 méteren mindannyian háromszor hibáztak. Ribakovnak Helsinki után ismét be kellett érnie az ezüsttel, míg Joannu az első vb-érmet szerezte hazájának.

Hasonlóan nagy szenzációt jelentett a női 400 m végeredménye, bár ezen a távon egy sor esélyes hiányzott. Az idei világranglistán 49.66 mp-cel harmadik Novlene Williams hozta be a mezőnyt a célegyenesbe, de folyamatosan jött fel rá két brit, akik sokkal jobban dobták be magukat a célba, így a jamaicai csak harmadik lett. A "névtelen" Christine Ohuruogu (49,61 mp) élete első nagy sikerét aratta, miképpen honfitársa, Nicola Sanders sem büszkélkedhetett eddig semmilyen jegyzett sikerrel. Az első és a harmadik között öt század mp volt a különbség.

Nagy hajráversenyt és a "veterán" Bernard Lagat diadalát hozta a férfi 1500 m. Egészen a célegyenesig együtt maradt a mezőny, ekkor még a kenyai Asbel Kiprop volt elöl, aki végül csak negyedik lett. A címvédő bahreini Rashid Ramzi nem tudott a kenyaiaktól megindulni, az idén leggyorsabb amerikai Alan Webb elmerevedett, a kenyaiból amerikaivá lett Lagat pedig szépen elhúzott mellettük a külső pályán. A sérülés miatt ebben az évben eddig nem versenyző Ramzi csalódott volt a második hellyel, a kenyai Kibet Korir viszont elégedett a bronzzal. Lagat olimpiai és vb-ezüstök után, maga se akarta elhinni, 33 évesen ért fel a csúcsra.

Eredmények:
férfi 1500 m, világbajnok:
BERNARD LAGAT (EGYESÜLT ÁLLAMOK) 3:34.77 P
2. Rashid Ramzi (Bahrein) 3:35.00
3. Shedrack Kibet Korir (Kenya) 3:35.04

férfi magasugrás, világbajnok:
DONALD THOMAS (BAHAMA) 2,35 M
2. Jaroszlav Ribakov (Oroszország) 2,35
3. Kiriakosz Joannu (Ciprus) 2,35

női 400 m, világbajnok:
CHRISTINE OHURUOGU (Nagy-Britannia) 49.61 MP
2. Nicola Sanders (Nagy-Britannia) 49.65
3. Novlene Williams (Jamaica) 49.66

női 100 m gát, világbajnok:
MICHELLE PERRY (EGYESÜLT ÁLLAMOK) 12.46 MP
2. Perdita Felicien (Kanada) 12.49
3. Delloreen Ennis-London (Jamaica) 12.50

női diszkoszvetés, világbajnok:
FRANKA DIETZSCH (NÉMETORSZÁG) 66,61 M
2. Darja Piscsalnyikova (Oroszország) 65,78
3. Yarelis Barrios (Kuba) 63,90