Vágólapra másolva!
A jövő héten rendezik Győrben a maratoni kajak-kenu világbajnokságot, amelyen ott lesz Csay Renáta is, aki Folláth Viviennel a páros szám világbajnoki címvédője, s búcsúesztendőnek szánja a 2007-es évet. A hatszoros világ- és Európa-bajnok maratoni kajakozó a szeptemberi hazai vb után szerette volna letenni a lapátot. Aztán rájött, a szakítás nem is olyan egyszerű.

"Főként akkor nem, amikor az ember ismét győzni tud, no és komoly támogatók is a sikerei mellé állnak" - mondta Csay Renáta. "Valóban úgy volt, hogy az év végén befejezem a pályafutásom, aztán egyesben és Faldum Berenikével párosban is győztünk a trencséni Európa-bajnokságon, és az sem mellékes, hogy a Sportlife Media támogatja a felkészülésemet."

- Tavaly még Folláth Vivien volt a párja. Miként került egy hajóba Faldum Berenikével?
- Amikor korábbi párom, Szonda Kornélia befejezte pályafutását, Vivien és Bereniké volt az a két ember, akivel el tudtam képzelni a közös munkát. Tavaly Viviennel a második helyen végeztünk a világbajnokságon. Mivel akkor még úgy terveztem, hogy az idén leteszem a lapátot, úgy döntöttem, Berenikével is kipróbálom magam. Vivien elfogadta ezt, vagyis nem haraggal váltunk el egymástól.

- Az Európa-bajnokságon egyesben és párosban is diadalmaskodott. Hasonló sikerekben bízhatunk a győri világbajnokságon is?
- Reménykedjünk, bár most sokkal nehezebb helyzetben leszünk, hiszen az Európa-bajnokságot több világklasszis kihagyta. Egyesben nem indult a négyszeres világbajnok brit Anna Hemmings, míg párosban a címvédő dánok, Mette Barford és Anna Lolk a síkvízi világbajnokság miatt, az olimpiai kvalifikáció reményében maradtak távol. Győrben azonban mindenki ott lesz, aki számít ebben a sportágban.

- Önnek azonban segíthet, hogy hazai terepen mozoghat.
- Bízom benne, hogy az ismert helyszín, a családom, a barátaim támogatása extra erőket ad majd a versenyben. A 2004-es esztendőt kihagytam kisfiam, Brúnó születése miatt. A tavalyi trémolat-i világbajnokságra pedig úgy készültem fel, hogy a téli alapozáson még nem tudtam részt venni. Most azonban rengeteg munka van mögöttem, és ez az időeredményeimen is meglátszik. Remélem, hogy nagy örömet tudunk szerezni a szurkolóinknak Győrben.