Vágólapra másolva!
Minden idők egyik legjobb országos bajnokságának minősítette Kiss László szövetségi kapitány az idei, 109. úszó ob-t.

A vasárnap zárult eseményt értékelve a szakvezető azt mondta: annak fényében tartja igazán sikeresnek az ob-t, hogy - a pekingi olimpia menetrendjéhez hasonlóan - reggel tartották a döntőket, s a korai órákban kellett nagy időket elérniük a versenyzőknek.

"Ez alapvetően sikerült, amellett kijöttek azok a fogyatékosságok, nehézségek, amelyek olimpiai szemszögből érdekesek, fontosak lehetnek, s amelyek elemzésével és hasznosításával még tökéletesebbé lehet tenni a pekingi felkészülést" - mondta Kiss László. A kapitány ugyanakkor sajnálatát fejezte ki, hogy a szakma kérése ellenére a LEN mégsem "pekingi rendszerben" rendezi a jövő tavaszi Európa-bajnokságot, hanem a televíziós közvetítések miatt visszatette délutánra a döntőket.

Kiss László elégedetten nyilatkozott a válogatott váltókról, a staféták reménykeltő időeredményeiről, s külön méltatta az egyéni csúcsok elérőit, köztük az egymagában hét rekordot úszó, amellett két váltócsúcsban is közreműködő Verrasztó Evelynt. "A 13 országos csúcs, a most már 12 olimpiai kvóta magáért beszél, a váltókról nem is szólva. Női vegyesváltónk például, ha indul, ezzel az idővel a tavaszi világbajnokságon a nyolcadik lehetett volna. A teljesítmények alapján azt mondhatom, akár a 12-nél is nagyobb létszámú lehet az olimpiai csapatunk Pekingben. Az abszolút rangsorban, vagyis a nemzetközileg legmagasabban jegyzett eredményeket illetően Cseh Laci 400 vegyesen úszott 4:12.35 perces ideje ér a legtöbbet, mögötte a sorban Boulsevicz Beatrix (a 200 m pillangó elődöntőjében 2:08.51 p) és Mutina Ágnes (200 m gyors, döntő, 1:59.46 p) következik. De dicséret illeti a hátúszóbajnok Szepesi Nikolettet is, aki képes volt a vegyesspecialistákat megelőzve 200 m vegyesen is győzni.


A hölgyeknél maradva olimpiai bajnokunk, Kovács Ági a tavaly nyári, budapesti Európa-bajnokságot követően hosszabb szabadságot kapott, neki decemberre, a debreceni rövidpályás Eb-re kell felkészülnie és az olimpiára, amely a negyedik lesz pályafutása során. Így is 1:10-en belüli idővel nyert 100 mellen, ami biztató, hiszen a komolyabb edzéseket csak szeptembertől kezdi. Ami a férfiakat illeti Cseh László sosem látott lelki nyugalommal gyűjtögette az eredményeket, 12 számban végzett az első helyen, a váltókat is jelentősen segítve. Abszolút magabiztosan, okosan, az erejét jól beosztva versenyzett. Az is jó, hogy Kis Gergő remek időkkel tért vissza"

Kiss László összegzésképpen elmondta: kellemes meglepetések érték. "Nem az lepett meg, hogy Verrasztó Evelyn megjavította a rekordot, hanem az, hogy ennyiszer. Cseh Laci országos csúcsára számítottam, Mutina Ágiéra viszont nem."

A kapitányi dicséret ellenére Verrasztó Evelyn nem volt teljesen elégedett "Arra számítottam, hogy több aranyat is nyerek, de azért ez is elmegy."


Cseh László, az ob legeredményesebbje, aki tavaly 13 számban indult és nyolc aranyat nyert, az idén 14-ben állt rajthoz és a váltósikerek mellett kilenc egyéni elsőséget könyvelhetett el. "Titkon reménykedtem benne, de nem számítottam ilyen jó eredményre, gondolok itt a 400 vegyesen elért időmre, és hogy ilyen jól fogom bírni. Persze mostanra nagyon elfáradtam. A formámmal és az állképességemmel meg vagyok elégedve, a 100 és az 50 pillangóm viszont nagyon nem tetszett. Ott nem találtam a ritmust, és még a fordulókon is van mit javítani."