Vágólapra másolva!
A német Linus Gerdemann nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny első alpesi szakaszát, s győzelmével összetettben is átvette a vezetést a svájci Fabian Cancellarától.

A Bourg-en-Bresse és Le Grand-Bornand közötti 197,5 km-es 7. etapon 15 kerekes gondolta úgy, hogy előremenekül, azaz meglóg a karavántól. A kísérlet sikeresnek bizonyult, ugyanis a Tour első igazán kemény, elsőkategóriás hegyéhez, amely a szakasz végén magasodott a versenyzők előtt, jelentős előnnyel érkezett az élcsoport. A szökevények közül hatan "élték túl" a kaptatót, s a célig vezető lejtmenetben már nem lehetett megfogni őket. A győzelmet a hegytetőre is elsőként érő Gerdemann szerezte meg, s ezzel az összetettben az élre került.

Hátul a főmezőnyben azonban nemhogy a szökevények miatt nem izgatták magukat a favoritok, de még egymással sem foglalkoztak, azaz elmaradt a várt nagy harc és "békésen" tekertek fel a hegyre, így egyik esélyes sem "szállt el", még a két nappal ezelőtti bukásban megsérült kazah Alekszandr Vinokurov és német Andreas Klöden sem.

Ennek oka minden bizonnyal az, hogy a sztárok a vasárnapi szakaszra tartalékoltak, ugyanis három elsőkategóriás emelkedő vár rájuk és az utolsó hegy csúcsán lesz a befutó.

Eredmények, 7. szakasz, Bourg-en-Bresse - Le Grand-Bornand, 197,5 km:
1. Linus Gerdemann (német, T-Mobile) 4:53:13 ó
2. Inigo Landaluze (spanyol, Euskatel) 40 mp hátrány
3. David de la Fuente (spanyol, Saunier Duval) 1:39 p h.

Az összetettben (sárga trikó):
1. Gerdemann 34:43:40 ó
2. Landaluze 1:24 p hátrány
3. de la Fuente 2:45 p h.

Vasárnap az idei viadal egyik legkeményebb szakasza, a Le Grand-Bornand és Tignes közötti 165 km-es etap vár a mezőnyre, melynek végén három elsőkategóriás hegy magasodik majd a versenyzők előtt.