Vágólapra másolva!
Átütő magyar sikerrel zárult a trencséni maratoni kajak-kenu Európa-bajnokság. A női párosok versenyében az első helyen végzett Csay Renáta és Faldum Bereniké, megelőzve a honfitárs Kollár testvérpárt, Zsófiát és Juditot. A férfi kenusoknál Györe Attila új páros partnerével, Kövér Mártonnal is győzött, miként a Salga István, Börcsök Balázs kajak kettes is Európa-bajnoki címet szerzett.

A hölgyeknél - hiába a 28,4 kilométeres táv - szinte rajt-cél győzelmet aratott a Csay, Faldum duó, akikkel Kollárék szinte végig tartották a lépést. A spanyol Rodríguez, Pineiro páros egy ideig velük haladt, ám végül leszakadt, és ugyanolyan kevés esélye volt az ezüst megkaparintására, mint bronzérme elvesztésére.

A kenusoknál új partnerével, Kövér Mártonnal is remekelt Györe Attila. Korábbi (és úgymond állandó) társa, Csabai Edvin ezúttal egyesben versenyzett, és szerzett ezüstérmet még szombaton. A Györe, Csabai páros a szeptember elején Győrben sorra kerülő világbajnokságon újra összetérdel, ám a mérce, saját teljesítményük okán, továbbra is magasan van. A C-2-ben szintén érdekelt Bindl Róbert, Gilányi Zsolt páros negyedikként finiselt.

A férfi kajakosok viadalán Salga István és Börcsök Balázs nyakába került az Eb-arany, míg a Jámbor Attila, Homoki Tamás duó a negyedik helyen végzett. A K-2-es döntőben a második futószakasz után a két magyar és a két spanyol egység ellépett a derékhadtól, és szinte végig együtt haladt. Az utolsó futásnál Salgáék megléptek, és - hiába kapaszkodtak utóbb a spanyolok - ezt az előnyt meg tudták tartani a végéig a világbajnok Bustóék előtt.

"A tíz érem csúcs közeli teljesítmény" - mondta Borsodi Géza maratoni szakágvezető, miután kimászott a vízből, ahová boldog tanítványai hajították a sikerkapitányt. "Tizenkettőből tíz hajónk dobogón végzett, két egységünk pedig egyaránt negyedik helyezett lett, úgy hiszem, ez mindennél többet elmond a remekbe szabott teljesítményről. A győri vb-n szinte ugyanez a csapat áll rajthoz. Apró különbség, hogy Györe Attila Csabai Edvinnel indul kenu párosban, míg a másik C-2-es indulási jogról pótválogató dönt majd."

A maratoni kajak-kenu válogatott négy arany-, négy ezüst- és két bronzéremmel zárta az Európa-bajnokságot. Az Eb legeredményesebb versenyzője Csay Renáta, aki mind az egyes, mind a páros számban aranyérmet szerzett.

Az ifjúságiak páros versenyében a férfi kajakosok között a Molnár Bence, Gál Szabolcs páros győzött, míg a Balogh Ádám, Kovács Balázs duó a második helyen zárt. A nőknél Szabó Petra és Szakolczai Fédra diadalmaskodott, a Rövid Juidt, Bencze Nikolett egység a nyolcadik helyen végzett. Az ifjúsági válogatott három arany-, három ezüst- és egy bronzéremet szerzett az Eb-n.